Saddam: Vi vill ha fred

NYHETER

Diktatorns nya utspel en fredsinvit - med hot

Foto: IRAKS LEDARE I MÖTE I GÅR Saddam Hussein lät sig fotograferas i går när han höll rådslag med sina närmaste rådgivare. Mötet hölls efter diktatorns utspel i den engelskspråkiga tidningen Iraq Daily, där han förklarar att landet vill ha fred - men inte till vilket pris som helst. Fredstrevaren fick extra tyngd av att Irak presenterat en lista över personer som ska ha deltagit vid förstörandet av de kemvapen som FN:s vapeninspektörer har efterlyst.

NEW YORK

Saddam Hussein gjorde ett överraskande utspel i natt. I ett uttalande säger han:

- Vi vill ha fred, men om USA blir besatt av djävulen ska vi med Guds hjälp besegra dem.

Foto: Ryska kommunistpartiets ledare Gennadij Ziu-ganov lovade Saddam sitt stöd.

I den engelskspråkiga tidningen Iraq Daily, kontrollerad av Saddamregimen, förklarar Saddam Hussein att Irak inte har någonting att vinna på ett krig, men att freden inte kan bestå till vilket pris som helst.

- Vårt folk respekterar självständigheten och värdigheten hos andra, inklusive Amerika - om det respekterar friheten, självständigheten och värdigheten hos Irak, säger han.

- Men om Amerika blir besatt av djävulen till att tro att de kan uppnå de mål de talar om, då ska de få se det irakiska folkets beslutsamhet och vi kommer att besegra dem. Om Gud vill besegrar vi dem.

Oljan driver USA

Saddam Hussein, som förfogar över cirka 400 000 soldater, har tidigare sagt att Irak kommer att kämpa tappert, "som britterna under andra världskriget" och anklagar USA för dolda motiv.

- Om man vill kontrollera världen, måste man kontrollera oljan, och det viktigaste för att kontrollera oljan är att förstöra Irak.

Saddam Hussein gjorde sitt uttalande i samband med gårdagens besök i Bagdad av en rysk delegation med bland andra kommunistpartiet ordförande Gennadij Ziuganov.

Enligt Iraq Daily var den ryska delegationen i Bagdad för att "visa solidaritet med Iraks folk".

Vidare informerade Ziuganov också Saddam Hussein om ryska parlamentets, duman, försök att förhindra USA:s försök till "aggression mot Irak".

I veckan har Irak vid två tillfällen låtit ett amerikansk spionplan av typen U-2 patrullera Irak, något som tidigare varit en av många stötestenar.

Irak lämnade lista

Enligt det irakiska utrikesdepartementet tillbringade U-2-planet i går sex timmar och 20 minuter över irakiskt territorium på jakt efter bannlysta vapen.

Irak har också överlämnat en lista på 83 personer som sägs deltagit vid förstörandet av bannlysta kemiska vapen under 90-talet.

Fredrik Virtanen