Höjd åldersgräns för barnbidrag föreslås

NYHETER

Stockholm

Gymnasieeleverna bör få pengar även under sommaren och åldersgränsen för barnbidraget bör höjas från 16 år till 18 år. Skolkande gymnasieelever ska inte heller riskera att Centrala studiestödsnämnden (CSN) drar in deras studiebidrag.

De förslagen lägger regeringens enmansutredare Anita Gradin (s) när hon presenterar sin översyn av studiehjälpssystemet för utbildningsminister Thomas Östros i mitten av mars, skriver Svenska Dagbladet.

I dag får ungdomar som går i gymnasiet 950 kronor i månaden, lika mycket som barnbidraget. Pengarna betalas ut under terminerna, det vill säga tio månader om året.

- Ett generellt familjestöd är att föredra. Förr kunde 16-åringar gå ut och jobba på sommaren, i dag får de inte jobb. Därför är det bättre med bidrag under hela året, säger Anita Gradin till SvD.

Om en elev skolkar har CSN rätt att dra in studiebidraget under en eller flera månader, men den möjligheten skulle försvinna om studiebidraget ersätts med ett allmänt barnbidrag.

- Det är förstås viktigt att ungdomarna är närvarande i skolan, men jag tror inte på hot i utbildningspolitiken. Man ska ställa upp för dem socialt, och det är viktigt att kommunerna visar ett stort ansvar, säger Gradin.

Folkpartiets skolpolitiske talesman Jan Björklund är kritisk till förslaget.

- De som väljer att inte studera får själva ta ansvar, säger han till SvD.

Reformen skulle kosta 559 miljoner kronor om året.

TT