USA slåss för kriget

Publicerad:
Uppdaterad:

Säkerhetsrådet ger Irak en sista chans till fred

USA är redo Uppladdningen för ett krig mot Irak fortsätter runt Persiska viken. Här är det amerikanska marinsoldater som övar luftlandsättning från en marinhelikopter norr om Kuwait City.
Foto: AP
USA är redo Uppladdningen för ett krig mot Irak fortsätter runt Persiska viken. Här är det amerikanska marinsoldater som övar luftlandsättning från en marinhelikopter norr om Kuwait City.

NEW YORK

Storbritannien, USA och Spanien ryckte i går närmare ett anfall mot Irak.

Deras förslag till en ny resolution från säkerhetsrådet öppnar vägen för krig.

Frankrike svarade med ett motsatt förslag.

Foto: AP
Jeremy Greenstock.

Den brittiske FN-ambassadören Jeremy Greenstock lämnade över det nya resolutionsförslaget från USA, Storbritannien och Spanien till FN:s säkerhetsråd här i New York i går kväll svenst tid.

Förslaget innehåller inte någon tidsgräns då Irak måste samarbeta, men det konstaterar att landet misslyckats med sin "sista chans" att nedrusta.

- Vi är övertygade om att Irak inte uppfyller och saknar avsikt att uppfylla resolution 1441:s mål, säger Sir Greenstock.

De 15 medlemsländerna ska studera förslaget och debatten inleds senast på torsdag.

Franskt motförslag

Samtidigt, och i direkt strid med den amerikansk-brittiska resolutionen, lämnade Frankrike ett förslag som innebär att FN-inspektörerna får generöst med tid att fortsätta sitt sökande.

Tyskland, Ryssland och Kina stöder Frankrike.

- Vi ser ingenting i nuläget som rättfärdigar en ny resolution, säger Frankrikes president Jacques Chirac till AP från Berlin. Jag är av den åsikten att en majoritet i säkerhetsrådet inte heller är för en ny resolution.

- Vad som utmärker gamla Europa är ett djupt inpräntat medvetande om vad krig verkligen betyder, säger Tysklands utrikesminister Gerhard Schröder.

"Kan inte tillåtas"

USA:s FN-ambassadör John Negroponte i natt:

- Det är nu uppenbart att i stället för att ha tagit den sista chansen gör Irak "affärer som vanligt". Vi kan inte tillåta det.

Vad kan Irak göra för att undvika ert agerande?

- Det enda jag kan tänka mig är en absolut drastisk förändring i dess attityd. Ingenting vi har sett får oss att tro på det.

USA:s resolutionsförslag

Fredrik Virtanen

Publicerad: