Skottdrama vid militärparad i Paris

NYHETER

Nynazist gömde gevär i gitarrfodral

Attentatsmannen greps samtidigt som president Chirac defilerade förbi i öppen jeep under söndagens stora militärparad.

Mannen hann avlossa ett skott med gevär mot presidenten innan han övermannades.

Foto: Ap
Den beväpnade mannen grips av fransk polis.

Enligt polisen heter den gripne Maxime Brunerie, en 25-årig nynazist och medlem i den franska högerextremistiska organisationen GUD.

Attentatet var riktat direkt mot presidenten, bekräftar Jaques Chiracs hustru Bernadette för franska nyhetsbyrån AFP.

- Ja, det är helt klart, sade Bernadette Chirac efter dramat, då hon fick frågan om attentatet var riktat mot hennes 69-årige man.

Hindrades från att begå självmord

Även personer i regeringen bekräftar att det handlar om ett mordförsök.

- Det var ingen incident utan ett attentat. En man från yttersta högern - längre ut än Nationella Fronten - försökte mörda presidenten, säger ministern Patrick Devedjian till AFP.

Enligt Devedjian försökte attentatsmannen sedan begå självmord genom att rikta geväret mot sig själv men hindrades av de vittnen som ingrep.

25-åringen upptäcktes av åskådare som väntade vid Triumfbågen för att se den stora militärparaden under nationaldagen på söndagen. Paraden ingår i det traditionella firandet och festligheterna hade lockat ut hundratusentals fransmän på gatorna.

Bar geväret i gitarrfodral

25-åringen stod gömd i folkmassan. Då president Jaques Chirac defilerade förbi, stående i en öppen militärjeep och vinkande till de tusentals åskådarna, plockade mannen fram ett gevär som gömts i ett gitarrfodral och började skjuta.

Åskådare skrek och kastade sig undan, men hjälpte också polisen att övermanna attentatsmannen som tvingades ner på marken och avväpnades innan han greps.

Åskådare: "Jag högg tag i vapnet"

- Jag tittade på paraden. President Chirac for förbi i sin bil när jag kände att folkmassan rörde sig åt höger. Det var då jag såg, bara två-tre meter bort, en man som siktade på presidenten, berättar Mohamed Chelai, 50, en kanadensisk turist som besökte Paris.

- Någon slog till attentatsmannens hand och jag högg tag i en del av vapnet, det föll av en metallbit av något slag.

- En tredje person höll vapnet riktat uppåt.

Enligt uppgifter från polisen var vapnet ett gevär av kaliber.22 och ett skott hade avfyrats. 25-åringen beskrivs som förvirrad och erkände senare i polisförhör att han försökt skjuta presidenten.

Student och chaufför

Brunerie är enligt polisen student och arbetar deltid som chaufför. Han kommer från Parisförorten Evry, där han enligt polisen är "känd ligist och nynazist".

Franske inrikesministern Nicolas Sarkozy sade att Brunerie är "militant från den yttersta högern" och känd för sitt våldsamma beteende och för sitt polisregister.

Chirac, som är högerpolitiker, valdes om till presidentposten med mycket stor majoritet i maj. I första valomgången slogs socialisten Jospin ut, och Chirac mötte överraskande Jean-Marie LePen, ledaren för det högerextrema Nationella Fronten i andra och sista omgången av valet om presidentposten.

Efter en jordskredsseger både där och i parlamentsvalet betraktas Chirac som en av Europas starkaste politiker.

Fakta

Caroline Olsson