Vinproducenter vill sälja vin på gården

NYHETER

"Våra besökare blir besvikna när de inte får provsmaka"

1 av 2

Vinproducenter i Sverige vill anordna vinprovning och sälja vin direkt till besökare. I dag är det olagligt. I ett brev till jordbruksminister Margareta Winberg kräver producenterna att reglerna ändras.

Att inte få prova vin när man besöker en vingård är som att gå på en konstutställning och få en bindel för ögonen. I stället för att få se tavlan får någon annan berättar hur den ser ut.

Så beskriver John Fritzell på Grythyttan Vin AB, gästernas frustration när de besöker vingården och förstår att de inte får provsmaka vinet.

Besvikna besökare

Omkring 300 personer besöker vingården varje år.

– Alla våra besökare, både svenska och utländska gäster, blir helt chockade när de inser att de varken får provsmaka eller köpa vin, säger John Fritzell.

– Det vi vill göra är att servera 3 cl vin för att besökarna ska få provsmaka våra viner. Men kravet för att få servera vin året om är att man startar restaurang och det vill vi inte.

Finland blir förebild

De svenska vinproducenterna tar Finland som exempel. Det finska monopolsystemet för alkoholförsäljning liknar det svenska. Men i Finland finns i dag 70 företag som producerar vin medan det finns endast fem vinproducenter i Sverige.

Finland har en växande vinturism och producenterna har till skillnad från sina svenska kollegorna rätt att sälja sitt vin direkt till besökarna.

Kräver ändrade regler

I ett brev till jordbruksminister Margareta Winberg kräver de svenska vinproducenterna nu att reglerna ändras.

– Sverige har egentligen bättre förutsättningar för att tillverka frukt och bärviner än Finland. Det stora problemet är den svenska lagstiftningen. Den är inte anpassad för att det ska gå att överleva som producent, säger John Fritzell.

– Vi vill inte angripa Systembolaget. Vi vill att det här ska fungera vid sidan av bolaget, så som det gör i Finland, säger han.

Hård konkurrens på Systemet

Svenska producenter får inte sälja vin direkt till konsumenterna. För att lyckas måste de antingen etablera sig hos Systembolaget, sälja till restauranger med utskänkningstillstånd eller exportera vinet.

För att Systembolaget ska få behålla sitt monopol har EU bestämt att bolaget inte får gynna svenska tillverkare framför de utländska.

– Systembolaget jämför oss med andra, utländska producenter. Det ger oss ett handikapp för vi har inte samma möjligheter som andra producenter, säger Göran Amnegård, vinproducent på Blacksta gård utanför Flen.

Sverige kan anmälas till EU

– Sverige har anpassat sig till EU på vissa sätt, man tillåter till exempel kommersiell tillverkning av vin. Problemet är hur du ska lyckas sälja det du lagligen tillverkar, säger Amnegård.

De fem svenska vinproducenterna hoppas nu på att regeringen är villig att diskutera deras situation.

– Om vi inte får gehör kommer vi att överväga att göra en anmälan till EU-kommissionen, säger John Fritzell.

Svenska vinproducenter

Ulrika Nordin