Publicerad:
Uppdaterad:

Gamla dementa får se porr för att bli lugna

Publicerad:
Uppdaterad:

Ny metod prövas på vårdhem i Köpenhamn

Oroliga äldre patienter på ett danskt vårdhem vårdas med en ny metod.

Handfast hårdporr sprider lugn och ökar välbefinnandet hos de boende.

Enligt personalen fungerar vårdmetoden utmärkt och minskar dessutom behovet av läkemedel.

Det är Thorups vårdhem i centrala Köpenhamn som i flera år visat porrfilmer medicinskt syfte.

Varje lördagskväll är det porr i vårdhemmets egen videokanal. Och den som inte klarar att ratta in kanalen själv får hjälp av personalen.

Många av patienterna är äldre dementa och flera medicineras med lugnande medel. Nu säger sjukhemmet att förbrukningen av främst psykofarmaka minskat avsevärt sedan porr infördes som vårdmetod.

- På ett vårdhem blir de boendes sexuella behov ofta dämpade med medicinering för att bli lättare att hantera. Och visar de intagna en mer direkt sexualitet blir de ofta stämplade som "gamla grisar", säger avdelningssköterskan Maj-Britt Auning till Jyllands-Posten.

- Det är på tiden att vi visar de dementa en större respekt och tar deras behov på större allvar, även deras sexuella behov. Det är vårt ansvar att man har möjligheter att ha sex även efter att man blivit sjuk.

Svårt att tolka behov

De boende på Thorups får själva välja om de vill titta på porr eller inte. Men alla uppskattar inte det frigjorda initiativet.

Maj-Britt Auning erkänner att det kan uppstå dilemman när personalen ska försöka tolka om det är porr eller till exempel naturprogram som en dement patient vill se.

- Men det är min uppfattning att man kan försöka och visa lite av en porrfilm för att se hur reaktionen blir, säger hon.

Skulle provvisningen inte vara någon succé gäller det helt enkelt att snabbt byta kanal.

Äldre par på vårdhemmet är inte heller alltid överens om huruvida man vill ha porr eller inte i tv:n. Han vill men inte hon - och det har hittills varit tunnsått med porrfilm skapad för kvinnornas behov.

Inte alltid uppskattat

Inte heller de boendes barn uppskattar alltid initiativet.

Dessutom uppstår ibland vissa etiska dilemman.

- Många barn svårt att acceptera att föräldrarna har ett sexliv. Och det händer att den boende vill ha en "väninna" på besök utan att hustrun ska få veta. Då gäller vår tystnadsplikt, säger Maj-Britt Auning.

- Vi vill gärna ge signalen att sex är något man kan tala öppet om och att det faktiskt är ok att ha ett sexliv även om man hamnat på vårdhem.

Caroline Olsson

Publicerad:
Publicerad: