"Lärare borde få slå barnen"

Publicerad:
Uppdaterad:

Bert Karlsson: Så var det på min tid - jag har inte dött av det

Bert Karlsson vill återinföra aga i skolan.

Utspelet sänds i SVT:s populära pratprogram "Riktig talkshow" i morgon kväll.

- Lagen som förbjuder aga har förstört skolan, säger han.

"jag lärde mig respekt" Skivbolagschefen Bert Karlsson vill avskaffa lagen som förbjuder skolaga. "Lagen har förstört skolan. Eleverna knäcker ju lärarna i dag", säger han.
Foto: BJÖRN LINDAHL
"jag lärde mig respekt" Skivbolagschefen Bert Karlsson vill avskaffa lagen som förbjuder skolaga. "Lagen har förstört skolan. Eleverna knäcker ju lärarna i dag", säger han.

Tiden som partiledare för ny demokrati är över. Men Bert Karlsson har inte lämnat den politiska debatten.

I SVT:s pratprogram "Riktig talkshow" som sänds i morgon kväll gör skivbolagsdirektören ett nytt kontroversiellt utspel.

- Jag tycker faktiskt att man ska få aga folk i skolan. Det är okej om läraren gör det i måttlig form.

- Givetvis får man se över det från fall till fall, men jag har ju själv blivit ganska bra av det som du kan se, säger Bert Karlsson till programledaren Ola Lindholm i programmet.

När Aftonbladet talar med Bert Karlsson står han fast vid uttalandet.

- Det är inte klokt hur det ser ut i skolorna i dag. Tolvåringar kan slå ner lärare, medan lärarna inte ens får ta i eleverna.

"Barnen har inte respekt"

- Den lärare jag respekterade mest som barn kunde ge mig en örfil och skicka ut mig i korridoren. Det lärde mig respekt. I dag har barnen inte ens respekt för polisen, säger Bert Karlsson.

Så det är okej att örfila elever?

- Ja, det tycker jag fan att en elev kunde ha om han till exempel hade slagit mina barn. Så var det i skolan på min tid och jag har inte dött av det.

Men aga i skolan är förbjuden i lag?

- Den lagen borde aldrig ha införts. Den har förstört skolan. Eleverna knäcker ju lärarna i dag.

Skolminister Thomas Östros är mycket kritisk till Bert Karlssons utspel.

- Självklart är aga och annat våld mot barn helt oacceptabelt i såväl skolan som andra delar av samhället, säger Östros.

Uttalandena upprör även Göran Harnesk, generalsekreterare för Bris, Barnens rätt i samhället.

- Jag blir alldeles stum. Detta är fruktansvärt illa. Anledningen till att lagen mot aga infördes för många år sedan var ju att det var bevisat att barn mår mycket dåligt av aga.

"När är det nog?"

- Bert Karlsson säger att man ska avgöra från fall till fall om aga ska användas. Men vem ska bestämma när det är nog, läraren eller eleven?

Göran Harnesk är mycket kritisk till att en offentlig person beskriver barnaga som något positivt i ett stort underhållningsprogram i tv.

- Det kännns tragiskt. Barn som drabbats och ser det här programmet kan ta mycket illa vid sig. Jag hoppas att folk tar avstånd från såna här uttalanden, säger han.

Så säger lagen

Dan Panas

Publicerad: