Klonade Dolly, 6, har dött

NYHETER

En världssensation har gått ur tiden: Dolly, 6.

Det världsberömda klonade fåret, uppkallat efter Dolly Parton, har avlivats på grund av en lungsjukdom.

Foto: Dolly fick sitt namn efter Dolly Parton.

Fåret Dolly blev en världssensation när hon föddes den 5 juli 1996. Hon var det första däggdjur som klonats från en cell hos ett vuxet djur.

Dolly klonades med en cell från en sex år gammal tacka. Av 227 celler utvecklades 13 embryon. Alla dog under graviditeten utom Dolly.

I sju månader höll forskarna vid Roslininstitutet i Edinburgh i Skottland den sensationella födseln hemlig, för att förvissa sig om att Dolly var frisk och skulle överleva.

När nyheten blev känd var det ett vetenskapligt genombrott som skapade debatt i hela världen - en debatt som fortfarande är lika aktuell.

Senare har Dolly fått efterföljare bland såväl grisar, apor, möss, kor och katter - frågan är när det är människans tur.

Beslutet att avliva Dolly togs efter en veterinärundersökning som visade att hon hade en framskriden lungsjukdom.

Också Matilda är död

Av en händelse dog i lördags även Australiens första klonade får, Matilda, som inte ens hann bli tre år. Hennes oväntade död är än så länge ett mysterium, rapporterar BBC News.

Dolly, som med sina sex år väl får betraktas som en äldre dam, sörjs förmodligen närmast av sina upphovsmän - och dottern Bonnie, som föddes för snart fem år sedan, på naturligt sätt.

Kerstin Nilsson