Tjejkampen

NYHETER

Två kvinnor slåss om vikariatet som ledare för vänsterpartiet

Två kvinnor står i fokus för kampen mellan väns-ter och höger i vänsterpartiet.

Pragmatikerna vill ha Ingrid Burman. Vänstern föredrar Camilla Sköld Jansson.

I dag är det sex dagar sedan Gudrun Schyman avgick som ledare för vänsterpartiet. På fredag ska partistyrelsen tillsätta två vikarier för henne som jobbar fram till kongressen om ett år.

En man betraktas av många som i stort sett självskriven. Jonas Sjöstedt, 38, ledamot av EU-parlamentet, har redan förklarat sig beredd att vikariera som andre vice ordförande. Han företräder partiets mittfåra, är allmänt respekterad och dessutom kunnig i EU-frågor, en tillgång när Sverige ska folkomrösta om att byta till euro.

Ett alternativ skulle kunna vara förre partisekreteraren och riksdagsledamoten Lars Ohly. Men han säger bestämt nej även till att bli andreman.

Kampen står i stället om posten som förste vice ordförande, den som i praktiken blir partiets ledare fram till det ordinarie ordförandevalet. Där står striden, som så ofta i vänsterpartiet, mellan höger- och vänsterfalangen.

Det tycks finnas stor enighet om att den här personen utöver att sitta i partistyrelsen också måste ha en riksdagsplats. Förste vice ordföranden kommer att representera partiet i eventuella partiledaröverläggningar och i partiledardebatter. Man är också överens om att det måste vara en kvinna, feministpartiet kan inte företrädas av två män.

De hetaste kandidaterna är Ingrid Burman, 50, och Camilla Sköld Jansson, 45.

Av sina förespråkare anses Burman tillhöra partiets pålästa pragmatiker. Hon har en bakgrund i TCO, är ordförande i riksdagens socialutskott och en av de främsta förhandlarna med regeringen. Hon deltog exempelvis i regeringsöverläggningarna med socialdemokraterna och miljöpartiet i höstas.

Kallas "den andra"

Till Burmans nackdelar hör att hon är lite färglös, inte en personlighet som Gudrun Schyman.

Camilla Sköld Jansson däremot väcker känslor, framför allt hos dem som anser att hon tillhör partiets "statssocialistiska gren". Vissa har till och med svårt att ta hennes namn i sin mun. Hon kallas kort och gott "den andra" när Gudrun Schymans efterträdare ska diskuteras.

Vänstern brukar vinna

Som ledamot av riksdagsgruppen och partistyrelsen står hon bakom samma politik som Ingrid Burman. Ändå betraktas Sköld Jansson som vänsterfalangens kandidat. Andra tycker att hon helt enkelt är för dålig. Illa påläst och ingen kompromissvilja, framför allt inte i EU-frågor.

Styrkeförhållandena mellan pragmatikerna, också kallad högerfalangen, och den mer radikala vänsterfalangen prövas vid varje kongress. Då brukar väns-terlinjen vinna.

Men nu är det partistyrelsen 22 ledamöter som ska avgöra. Där är det inte säkert att förhållandena är desamma.

Lena Mellin