Han var förste israelen i rymden

NYHETER

Ilan Ramon bland de sju döda i rymdkatastrofen

Foto: Ilan Ramon på testcykel uppe i rymden. Bilden togs 30 januari.

Ilan Ramon – den förste israelen i rymden – blev en hjälte och tusentals jublade när Columbia lyfte.

Men Ilan Ramon kom aldrig tillbaka.

Ilan Ramon blev 48 år. Han – vars far överlevde förintelsen – valde att bli överste i flygvapnet. I mångas ögon var han, som slagits i krig och haft tusentals uppdrag, redan en hjälte.

Men rymden lockade och det var så Ilan Ramon blev känd. När Columbia lyfte fanns han överallt. Ilan Ramons ansikte prydde tidningarnas förstasida och syntes i varje nyhetssändning.

Fru och barn väntade

Sexton dagar senare satt Ilan Ramons far i en tv-studio, medan hans fru Rona och deras barn väntade vid landningsbanan i Texas.

Men hyllningen till landets hjälte förbyttes i sorg – strax före landning exploderade Columbia och de fem männen och två kvinnor ombord återvände aldrig.

För Ilan Ramon började uppdraget redan 1997. Träningen var bland annat avsedd för att förbereda honom på det uppdrag han hade ombord – att ta fram bilder som var avsedda att hjälpa det israeliska rymdprogrammet studera hur ökensand påverkar klimatet.

De senaste åren har varit svåra för Israel. Kanske är det därför så många tog Ilan Ramon till sina hjärtan.

”Ber med en hel värld”

Efter beskedet att kontakten brutits med Columbia kom premiärminister Ariel Sharon med ett uttalande:

– Den israeliska regeringen och Israels folk ber tillsammans med en hel värld för astronauterna ombord på rymdfärjan Columbia.

Kommentaren citeras av AP och Ariel Sharon fortsätter:

– Staten Israel och dess invånare står som en i denna svåra tid.

Israelisk tv sände direkt

De israeliska tv-kanalerna rensade i kväll tablåerna och direktsände från USA i flera timmar. Premiärminister Ariel Sharon ringde upp den israeliske astronauten Ilan Ramons far Eliezer Wolferman för att framföra sin sorg.

- Ända in i det sista hoppades vi att det skulle gå bra. Men Ilan är borta, sade Wolferman till Sharon.

Tv-kommentatorerna var noga med att påpeka att det inte fanns något som tydde på att terrorism var inblandat i Columbiakraschen.

Trots Irakkris och trots valet i veckan har den 48-årige stridspiloten varit förstasidesstoff i Israel under hela rymdresan. Israelerna såg hans plats på Columbia som en stor ära och ett tecken på hur nära allierat landet är med USA.

- Världen ser underbar ut här uppifrån, sade Ramon i veckan till israeliska medier, och tillade att han önskade att Mellanöstern vore så fridfull som regionen ser ut från rymden.

Webb-tv

Mattias Lundell, TT

ARTIKELN HANDLAR OM

Rymden