Miljöexpert: Sluta sortera sopor det är onödigt

NYHETER

...men det är det bästa för miljön anser mp

Valfrid Paulsson, tidigare generaldirektör i Naturvårdsverket, tycker att sopsortering är onödigt.

Maria Wetterstrand, miljöpartiets språkrör, tycker tvärtom.

– Fortsätt sortera, det är det bästa för miljön.

I en debattartikel i Dagens Nyheter i dag framför flera personer, som tidigare arbetat med avfallsfrågor, att det är bäst för både miljön och ekonomin att blanda alla hushållssopor och skicka dem till tippen för bränning.

Miljöpartiets språkrör Maria Wetterstrand tycker att argumenten är uppåt väggarna.

– Det är ganska lätt att komma fram till att det är ekonomiskt lönsamt att elda soporna om man inte räknar med resursförlusten och miljöförstörelsen, säger hon och fortsätter:

– Artikelförfattarna ignorerar alla miljöproblem med sopförbränning och alla miljövinster med återvinning, säger hon till aftobladet.se.

– Valfrid Paulsson menar att vi får ut energi om vi eldar upp våra sopor, men vi får mer än så. Vi får ut en massa giftiga ämnen som är cancerframkallande och ger fosterskador och reproduktionsstörningar, säger Maria Wetterstrand.

Effektiv förbränning

Valfrid Paulsson, tidigare chef för Naturvårdsverket, säger att dagens förbränningsstationer är tillräckligt effektiva för att klara av blandade sopor.

– Maria Wetterstrand ligger 20 år efter. Förbränningstekniken har gått framåt och utsläppen är fullt acceptabla ur miljösynpunkt, säger han.

Han anser att det handlar om återvinning av naturresurser.

– Det handlar om att omvandla energin i materialet till fjärrvärme och elström. Plast är gjord av olja och om plasten går tillbaka och förbränns så sparar man ju olja, säger han.

Men Maria Wetterstrand anser att det är slöseri att bränna och att stora delar av vårt avfall går att använda om och om igen.

– Om man väljer att elda upp produkterna får man istället använda mer jungfrulig råvara, det vill säga ta upp mer naturresurser som olja eller trä, säger hon.

"Sorteringen är krånglig"

Maria Wetterstrand håller med om att sorteringen är krånglig i dag. Det är långt att gå till stationerna, och förpackningarna måste diskas och plockas i sär.

– Vi vill att konsumenterna ska kunna sortera hemma och slippa gå iväg till återvinningsstationerna långt bort. Vi vill också att tillverkarna ska göra bättre förpackningar, i dag kan de bestå både av plast och papper, säger hon.

Valfrid Paulsson sopsorterar själv och vill inte uppmana folk att genast börja blanda sina sopor.

– När alla förbränningsanläggningar är lika effektiva går det att sluta upp med sorteringen. Men vi måste avvakta klarsignalen, säger han.

Så ska du sortera

Som konsument är du enligt lag skyldig att sortera en del av dina sopor. Men bryter du mot lagen får du inget straff.

Vad sorterar du?

Frida Johansson