Kim Jong-uns syster på plats inför OS – tros framföra personligt meddelande

1 av 3

avIsabelle Nordström

NYHETER

Kim Yo-jong, lillasyster till den nordkoreanska ledaren Kim Jong-un, har landat i Sydkorea för att besöka vinter-OS.

”Nordkoreas prinsessa” tros ha med ett personligt meddelande från sin bror, uppger Daily Mail.

Hon har skakat hand med Sydkoreas president Moon Jae-in.

Kim Yo-jong är den första personen av den nordkoreanska klanen Kim att sätta fot på sydkoreansk mark sedan kriget på Koreahalvön på 1950-talet.

Beslutet att Syd- och Nordkorea tillsammans ska tåga in under invigningen av vinter-OS har uppmärksammats rejält. I dag klockan 12, svensk tid, är det dags för invigningen av vinter-OS i Pyeongchang.

Nu har Kim Yo-jong landat på Incheon airport nära huvudstaden Seoul.

Hon och den nordkoreanska ceremoniella statschefen Kim Yong-nam, som ska leda delegationen vid invigningen, landade i ett flygplan märkt med ett nordkoreanskt emblem.

Tros ha meddelande från brodern

Bilder från nyhetsbyrån Reuters visar hur hon omgiven av sammanbitna säkerhetsvakter lämnade flygplatsen. Kim Yo-jong, som man tror är i 30-årsåldern, var klädd i svart jacka med pälskrage.

Under morgondagen kommer man att ha ett inofficiellt möte där man tror att hon kommer att delta tillsammans med företrädare för Sydkorea. Många analytiker tror att Kim Yo-jong har med något slags personligt meddelande från sin storebror till Sydkoreas president Moon Jae-in, skriver Daily Mail.

Mycket lite är känt om Kim Yo-jong. Det var först 2010 hon sågs offentligt, men redan året efter syntes hon sörja pappan Kim Jong-ils död i december 2011.

Hon nämndes inte i koreanska statsmedier förrän 2014, men har därefter ofta följt med brodern på hans resor och andra offentliga framträdanden. 2014 blev hon vice chef för kommunistpartiets propagandadepartement och sägs vara hjärnan bakom Kim Jong-uns personlighetskult.

Besöket i Sydkorea uppges vara mycket viktigt för de diplomatiska förbindelserna mellan länderna på Koreahalvön och därför ett av de stora samtalsämnena inför vinter-OS. Innan invigningen hamnade anti-nordkoreanska demonstranter i bråk med kravallpolis utanför Olympiastadion i Pyeongchang.

Strax innan lunchtid, svensk tid, skakade Kim Yong-nam hand med Sydkoreas president Moon Jae-In, enligt sydkoreanska nyhetsbyrån Yonhap.

Även Kim Yo-jong och Moon Jae-in träffades på invigningen på Olympiastadion. Enligt nyhetsbyrån Yonhap skakade de två ledarfigurerna hand.

Vill inte prata med USA

Även USA:s vice president Mike Pence och president Trumps dotter Ivanka Trump kommer att vara på plats under invigningen i Pyeongchang. Men att gå så långt som att inleda en diplomatisk dialog med ärkefienden USA kommer man inte att gå.

– Vi har aldrig bett om en dialog med USA och det gäller även framöver, säger nu Cho Yong-sam vid landets utrikesdepartement till landets statliga nyhetsbyrå KCNA.

Pence har inför besöket lovat ännu hårdare tag mot Kim Jong-uns regim, och nya ekonomiska sanktioner. Samtidigt har han svarat "vi får se vad som händer" på frågan om det ska hållas några samtal mellan länderna.

Mike Pence kommer inte att vara med på middagen med syd- och nordkoreanska representanter, skriver nyhetsbyrån AFP.

ARTIKELN HANDLAR OM