Komikern Özz Nûjens familj anlitade Akilov

Familjemedlemmar till komikern Özz Nûjen har betalat den terrormisstänkte Rakhmat Akilov för fastighetsrenoveringar på Gotland.

Polisen har noterat att de betalat runt 85 000 kronor.

– Jag vet ingenting om det, twittrar Özz Nûjen.

Komikern Özz Nûjen, 42, äger flera fastigheter på Gotland. Han köpte fastigheten Gazeliegården, som är en gammal skola, i Tingstäde på Gotland via ett av sina bolag. Han äger också fastigheter privat tillsammans med en familjemedlem.

I samband med åtalet under tisdagen mot den misstänkte terroristen Rakhmat Akilov, 39, blev förundersökningen offentlig. En genomgång av Akilovs ekonomi sedan han kom till Sverige visar att komikerns familjemedlemmar betalat Akilov för byggarbeten på Gotland.

Om det är Akilov själv som utfört arbetet, eller gjort andra typer av jobb, framgår inte men flera av överföringarna till Rakhmat Akilov är märkta "Jobb Gotland", något som Helagotland tidigare skrivit om. Den största utbetalningen är på 29 300 kronor och är bara märkt ”GOTLAND”. Den sista överföringen gjordes den 26 oktober 2015.

Özz Nûjen.
Özz Nûjen.

En familjemedlem har också gjort en ospecificerad överföring på 10 000 kronor. I förundersökningen framgår att de sammanlagt betalat 85 408 kronor till Akilov.

Det framgår inte vilka av familjens fastigheter han utförde arbeten på.

I polisförhör har Akilov berättar att han arbetat svart ett par månader på Gotland.

– Jag jobbade som medhjälpare till målare, eller målarassistent, arbetet gick ut på att riva, städa rent och ja göra rent, säger han.

Aftonbladet har sökt de familjemedlemmar som nämns i förundersökningen.

Aftonbladet har även sökt Özz Nûjen, som twittrat om uppgifterna.

”Ang bygget på Gotland. Jag vet ingenting om det. Alla upphandlingar och kontakter med många olika firmor, byggjobbare och hantverkare har skötts av min svåger som var projektledare där. Så vet faktiskt inte mer och kan heller inte svara på några frågor om det”, skriver Özz Nûjen.

Den 7 april 2017 kapade Rakhmat Akilov en lastbil och körde ihjäl fem personer och 14 personer skadades. Under tisdagen åtalades han för terrorbrott och försök till terrorbrott.

Publisert:

LÄS VIDARE