Tonåring körde trimmad A-traktor – nu döms mamman

Av: Clara Öhrn

Publicerad:
Uppdaterad:
Polisen stoppade fortköraren två gånger.
Foto: LARS HEDELIN / polisen
Polisen stoppade fortköraren två gånger.

16-åringens A-traktor gick i 86 kilometer i timmen.
Nu döms pojken till dagsböter – men han är inte den enda som får sota för brottet.
Även pojkens mamma straffas för att ha tillåtit körningen, skriver Corren.

En 16-årig pojke från Östergötland har trimmat upp sin A-traktor rejält. Vid två tillfällen har polisen mätt hastigheten av pojkens fordon. Första gången uppgick hastigheten till 75 kilometer i timmen och andra gången uppmättes hastigheten till hela 86 kilometer i timmen, drygt 56 kilometer över tillåten hastighet.

Nu döms pojken till 30 dagsböter på sammanlagt 1 500 kronor för olovlig körning av Linköpings tingsrätt, skriver Corren.

Mamman straffas

Men det är inte bara pojken som får sota för brottet. Hans mamma straffas också för att hå tillåtit honom att köra den trimmade A-traktorn. Domstolen anser att kvinnan agerat oaktsamt eftersom hon tillåtit sin son, som saknar körkortsbehörighet, att köra fordonet. Mamman döms nu för tillåtande av olovlig körning och får betala 30 dagsböter, motsvarande 6 600 kronor.

A-traktorer måste från och med den 20 maj i år besiktigas. Fordonet får inte kunna framföras i högre hastighet än 30 kilometer i timmen. Om man vid besiktningen upptäcker att fordonet går snabbare får ägaren en månad på sig att åtgärda felet, annars beläggs fordonet med körförbud.

Artikeln har uppdaterats. Först stod det att pojken blivit dömd för att ha kört i en för hög hastighet, vilket är felaktigt. Det korrekta är att pojken har dömts för olovlig körning och hans mor för tillåtande av olovlig körning.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN