CIA: al-Qaida är redo för nya attacker

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Hotnivån lika hög som innan attackerna mot USA

Terrororganisationen al-Qaida är redo att slå till igen.

Det säger CIA-chefen George Tenet i ett kongressförhör.

Han anser att hotnivån i dag är lika hög som veckorna innan den 11 september 2001.

Den amerikanska kongressen arbetar fortfarande med att reda ut om landets säkerhetstjänster kunnat göra mer för att förhindra attacken den 11 september förra året.

I ett öppet förhör i natt berättade CIA:s högste chef George Tenet om hotbilden från terrornätverket al-Qaida. Han sa att al-Qaida nu har omgrupperat sig efter talibanregimens fall i Afghanistan och är redo för nya attacker.

al-Qaida verkställer attacker

- När man ser de simultana attacker som inträffat världen över, från Bali till Kuwait, alla de misslyckade attackförsöken och de olika meddelanden som skickats från al-Qaidas ledare – så måste man anta att al-Qaida är inne i en verkställande fas och planerar slå mot oss här eller i utlandet, sa Tenet.

Tv-bolaget CNN rapporterar att CIA-chefen i dag anser att hotet från terrorister ligger på samma nivå som innan den 11 september. En indikation på detta är den rad av nya attacker som de senaste veckorna har kopplats till al-Qaida.

Samarbete med Irak

George Tenet tillhör dem som tror att al-Qaida och Irak kan komma att arbeta tillsammans i framtiden. Många bedömare har uteslutit den möjligheten med motiveringen att deras motsättningar är allt för stora.

- Personligen köper jag inte det, sa Tenet.

Enligt AP säger CIA-chefen att deras gemensamma hat mot USA och Saudiarabien kan föra dem samman.

Mattias Lundell

Publicerad: