Stort vulkanutbrott på Hawaii

NYHETER

Det farliga skådespelet lockar tusentals åskådare

1 av 2

Glödande lava rinner sakta ned från vulkanen Kilauea på Hawaii.

Innan den till slut med ett fräsande hamnar i vattnet sätter den eld på träd och buskar.

Tusentals människor trotsar nu faran för att ta del av naturens skådespel.

Utbrottet är det kraftigaste och mest farliga tecknet på den vulkaniska aktiviteten i Kilauea sedan 1995. Det har pågått i två och en halv månad och under tiden har den startat en större skogsbrand.

Kilauea – Hawaiis yngsta vulkan – har varit aktiv och bjudit på nya utbrott i snart 19 år. Den stora så kallade sköldvulkanen sträcker sig 1 247 meter över havet och de senaste dagarnas skådespel, då lavan har passerat en väg och till slut hamnat i vattnet, har lockat tusentals människor att försöka få en glimt av skådespelet.

- Läget förändras snabbt. Det är verkligen kraftfullt att se något som detta för sina ögon, säger James Gale, guide vid Hawaiis nationalpark för vulkaner, till AP.

Parkvakterna försöker varna människor, vulkanutbrottet kan vara ett dödligt helgnöje. Lavan kan få marken att rasa och giftiga gaser kan spridas. För bara två år sedan dog två campare i området av gasbildningen.

Det har inte stoppat turisterna från att resa till platsen. Om parkvakterna har fått koncentrera sig på att visa dem de säkraste utsiktsplatserna.

Läs mer:

Mattias Lundell