Han erkänner terrorattacken

NYHETER

Jag känner till nästa attack

Zacarias Moussaoui skulle redan vara död.

Men han missade sitt plan den 11 september.

Nu ställs den så kallade 20:e kaparen inför rätta.

- Jag är skyldig, sa självmordpiloten tvärsäkert i en amerikansk domstol på torsdagen.

Foto: ap
Erkände attacken Zacarias Moussaoui har inför en domstol i USA erkänt delaktighet i attackerna den 11 september.

Zacarias Moussaoui, 34, misstänks ha ingått i den grupp på 20 al-Qaida-terrorister som planerade kapningen av de fyra amerikanska passagerarplanen förra året.

Men vid tiden för självmordsattacken satt han anhållen, misstänkt för brott mot de amerikanska immigrationslagarna.

Han är den enda person som hittills ställts inför rätta för terroristattackerna den 11 september. Han åtalas för bland annat ha deltagit i en terroristkonspiration som planerat kapa och förstöra flygplan och planerat använda massförstörelsevapen.

Svurit trohet mot bin Ladin

Fyra av de sammanlagt sex åtalspunkterna kan ge dödsstraff.

- Jag är skyldig. Jag vet exakt vem som ligger bakom, vilken grupp som genomförde attacken, vilka som deltog, och jag vet när det hela beslutades, sa Moussaoui när han på torsdagen mötte anklagelserna i en domstol i Alexandria i delstaten Virginia.

Han hävdar att han är medlem i terroristnätverket al-Qaida och att han svurit sin lojalitet till ledaren – Usama bin Ladin.

Moussaoui är fransk medborgare med rötterna i Marocko. Men han sa dessutom att han kände till en ny attack som planeras.

- Jag har mycket information att ge till det amerikanska folket om en pågående konspiration, sa han, uppger den amerikanska nyhetskanalen CNN.

För sin egen talan

Men mer än så hann han inte säga innan han avbröts av domaren, Leonie Brinkema:

- Det här är inte rätt forum för sånt, sa hon kort.

Processen tog därefter paus fram till nästa vecka för att Moussaoui, som för sin egen talan i rätten, ska få chansen att fundera igenom sitt ställningstagande – som kan leda till dödsstraff.

Moussaoui har avvisat de fem advokater som domstolen erbjudit honom. Istället har han begärt att få en muslimsk advokat som ombud. Men eftersom denne inte har anmält sig till rätten tvingas Moussaoui representera sig själv under förhandlingarna.

Torsdagens förhandling tog bara 40 minuter. Det var den sista förberedande förhandlingen innan själva rättegången inleds.

Fredrik Rundkvist