18-åring anhållen för mord på 65-åring

NYHETER

Sågs vid den mördades bil fem mil från hemmet

En 18-årig yngling från Uppsalatrakten anhölls under lördagseftermiddagen i sin frånvaro misstänkt för mord på en 65-årig man i Björklinge norr om Uppsala i fredags.

Enligt Lena Larsson vid polisen i Uppsala är ynglingen tidigare känd av polisen.

- Enligt vittnesuppgifter har han setts utanför den mördade mannens bostad och i hans bil. Den tekniska undersökningen visar också att 18-åringen varit inne i 65-åringens bostad.

Ynglingen är enligt polisen 160 centimeter lång, normalt byggd och mörkhårig.

Han uppges inte vara släkt med den mördade.

- Men de ska ha träffats tidigare i samband med en bilaffär, säger Larsson.

Polisen befarar nu att den misstänkte mannen lämnat landet.

- Vi har vissa indikationer på det.

Polisen söker nu två yngre män i 20-årsåldern i samband med mordet på en 65-årig pensionär i Björklinge norr om Uppsala.

Männen sågs vid pensionärens bil – som hittades fem mil från radhus där han slogs till döds.

Det brutala mordet har chockat grannarna i det lugna radhusområdet norr om Uppsala. Mannen hade utsatts för kraftigt våld mot huvudet. Polisen misstänker att mördaren använt ett tillhygge, men något mordvapen har inte hittats.

- Obduktionen får visa om det är dödsorsaken, säger Lena Larsson vid Uppsalapolisen, till aftonbladet.se.

Teorin är att mördaren stal mannens bil. Och det var bilen som ledde till att mordet upptäcktes. Polisen i Uppsala larmades om en övergiven, med bilnycklarna kvar i tändningslåset. När man inte lyckades nå 65-åringen kontaktades hans anhöriga som i sin tur larmade en granne. Det var grannen som hittade mannen död.

- Det hade inte varit inbrott i huset, säger Lena Larsson.

Bilen hett spår

Bilen är det hetaste spåret i mördarjakten. Vittnen har nu kunnat berätta för polisen att två yngre män setts i närheten av bilen som stod i Almunge.

- Klockan fyra på morgonen sågs de utanför bilen, säger Lena Larsson.

Männen tros vara i 20-årsåldern och uppgiften har givit polisen något att arbeta vidare med. I övrigt har polisen dock få spår i jakten på den – eller de – som genomförde pensionärsmordet. På lördagen har den tekniska undersökningen av mannens bostad och bil fortsatt. Dessutom hoppas man att dörrknackning i området ska ge nya uppslag.

- Vi försöker kartlägga vad han levde för liv, Lena Larsson.

Levde tillbakadraget

Offret beskrivs som en lugn person. Han levde ett tillbakadraget liv och har aldrig varit i kontakt med polisen. En granne säger till Aftonbladet:

- Han var djupt troende och sjuklig. Jag kan inte förstå att någon ville honom illa.

Mattias Lundell, Johan Edgar