Silvias pappa var med i nazistpartiet

NYHETER

Drottningen underrättad om avslöjandet

STOCKHOLM

Drottning Silvias far, Walther Sommerlath, gick år 1934 med i nazistpartiet, visar ett registerutdrag från Tyskland som på torsdagen publicerades av tidningen Arbetaren i Stockholm.

Vid den tidpunkten bodde Sommerlath i Brasilien sedan några år tillbaka. Han återvände till Tyskland först 1937.

Kortet i medlemsregistret har uppdaterats två gånger när familjen flyttade, sista gången till Berlin. Det finns inga noteringar om att Sommerlath lämnade partiet. Han gick bort 1990, vid 89 års ålder.

Silva visste inte

Drottning Silvia själv berättade i en intervjubok som kom ut för ett par år sedan om vad hon vet om den tiden. Hon hade uppenbarligen inte klart för sig att fadern var med i nazistpartiet, utan förmedlade intrycket av att fadern ogillade politiken. Han var starkt oroad och kände sig maktlös, sade drottningen.

Hade drottning Silvia vid intervjutillfällena vetat att fadern varit medlem i nazistpartiet hade hon inte resonerat som hon gjorde, säger en insatt källa till TT.

Drottningen underrättad

Drottning Silvia har underrättats om artikelns innehåll, hon vistas för tillfället på Solliden.

Hovet säger till TT att Walther Sommerlath aldrig var medlem av svenska kungahuset och att det därför inte finns någon anledning att kommentera uppgifterna.

Tillverkade pansardelar

Det är första gången det har redovisats bevis för att Sommerlath var med i nazistpartiet, även om det länge har funnits misstankar om detta på grund av familjens historia.

Enligt artikeln i Arbetaren tillverkade Sommerlaths verkstadsindustri under kriget delar till pansarvagnar, gasmasker och optiska instrument. Uppgifterna har påträffats i tyska arkiv. Det finns inga uppgifter om att fabriken använde slavarbetare.

Drottningen är född i Tyskland 1943, mitt under brinnande krig. Hennes mor var brasilianska och familjen tog sig med stor möda dit igen 1947, ett par år efter krigsslutet. Många nazistpampar hjälptes till Sydamerika, men ingenting i drottning Silvia berättelse tyder på att Sommerlaths familj fick någon som helst hjälp, tvärtom.

Drottning Silvia berättar i intervjuboken, skriven av Christina Magnergård Bjers, om vad hon visste om faderns inställning till vad som hände i Tyskland.

- Till en början tror jag han var begeistrad över den ekonomiska utvecklingen. Är man utomlands ser man kanske sitt hemland i ett annat ljus. Pappa längtade hem. Väl hemma kom oron och våndan.

Få blev medlemmar

Tidningen Arbetarens reporter Mats Deland har varit i kontakt med en rad tyska arkiv. Det finns stora luckor i familjen Sommerlaths historia eftersom mycket material förstörts.

Deland skriver att i Tyskland var en invånare på åtta med i nazistpartiet. Men i Brasilien, där Sommerlath levde då han gick med, var det bara en på 26 tyskar som gick med, det var alltså relativt ovanligt.

Mats Deland poängterar samtidigt att hans artikel inte direkt berör drottning Silvia, kungen eller deras barn. ''Hon kan och ska inte göras ansvarig för vad hennes far har gjort.''

Thomas Höjeberg/TT