Stridsplan störtade vid flyguppvisning

NYHETER

78 åskådare döda - 7 barn bland offren

1 av 3 | Foto: reuters
Planet störtade rakt ner bland åskådarna. Piloterna lyckdes skjuta ut sig.

Flyguppvisningen i Ukraina slutade i en tragedi.

Chockade åskådare såg hur ett stridsflygplan plötsligt störtade mot marken och började rotera.

78 dödade och 115 skadade gör olyckan till den värsta i flyguppvisningarnas historia.

- Vi väntar oss sådana här olyckor när säkerhetsaspekterna förs åt sidan för att ge publiken mer och mer. Det slutar nästan alltid på samma tragiska vis, säger flygexperten Bo Sehlberg till aftonbladet.se.

Tusentals människor hade i dag samlats för en flyguppvisning i staden Lviv i Ukraina. Men mitt under uppvisningen vid flygplatsen Skniliv störtade ett stridsflygplan av typen Su-27.

Det ukrainska försvarsministeriet uppger att de två erfarna piloterna – Vitalyj Toponar och Jurij Egorov – lyckades skjuta ut sig före kraschen. Men hela 78 åskådare dödades i olyckan. Sju av dem var barn, liksom flera av de 115 skadade.

- Allt jag kunde göra var att ta tag i barnen och hålla i dem. Vi kastades iväg och händer och ben flög runt oss, säger en av åskådarna till AP

Olyckan är den värsta som någonsin inträffat i samband med en flyguppvisning. 1988 omkom 70 människor i världens genom tiderna värsta flyguppvisningsolycka i Ramstein i dåvarande Västtyskland när tre italienska jetplan kolliderade i luften.

- Efter det har vi i västvärlden varit noga med att man aldrig får flyga an mot eller över publiken för att undvika den här typen av olyckor, säger Bo Sehlberg.

Han är en av landets främsta experter på flyg och ansvarig utgivare för tidningen Flygrevyn. Bo Sehlberg säger att man i många öststatsländer har en tradition av spektakulära uppvisningar – som är direkt farliga för åskådarna.

- Publiken vill, tyvärr, alltid ha värre uppvisningar än förra året. Det driver upp vansinnigheterna till dess att något inträffar, säger han.

Försvarsministeriet vill inte kommentera vad som gick fel, men lokala representanter talar om ett motorhaveri. Bo Sehlberg säger att det är en tänkbar förklaring, att det tvåmotoriga planet förlorat kraften på ena motorn och därför inte gick att manövrera. Åskådare berättar också att planet tystnade. Utredarna kan dock inte utesluta att en vårdslös manöver från piloten kan ha bidragit till olyckan.

Planet hade varit i luften i två minuter och hade just gått in i en kraftig vänstersväng när det plötsligt störtade mot marken. Vingtopparna klippte träden och planet nuddade ett annat på marken innan det kraschade.

Planet började rotera och for rakt mot en grupp åskådare som inte hade en chans att komma undan. Uppvisningen hölls för att fira flygflottiljens 60-årsjubileum.

Stridsflygplan, lätta flygplan och segelflyg skulle tillsammans med fallskärmshopp bjuda åskådarna på en uppvisning. Su-27 är ett av världens bästa mest manövrerbara plan och är föregångaren till en hel serie ryska stridsflygplan. Det har använts sedan 1981.

- Det är ett vädigt bra flygplan. De ryska planens aerodynamiska förmågor är förmodligen världens bästa, säger Bo Sehlberg.

Flygolyckor vid uppvisningar

Under de senaste 50 åren har många stora olyckor inträffat vid flyguppvisningar, den värsta i tyska Ramstein 1988 då 70 människor omkom.

Mattias Lundell