Bli upplyst på uteplatsen

NYHETER

Så skapar du din egen oas med vatten och vacker belysning

1 av 3 | Foto: Mikael Gustavsen
Plantera en trädgårdsbelysning. Körsbärsträdet i kruka har fått sällskap av en färgad glaskula med lampa som lyser vackert i sommarnatten. Kommer från Kenth G S och finns i olika storlekar från cirka 147 kronor. Ljuslyktan från Ikea är numera en klassiker, 69 kronor. Regissörsstolen är privat.

Snart blir kvällarna mörkare, men vad gör det när man

kan tända lyktor, ljus eller varför inte helt enkelt fixa trädgårdsbelysning på

balkongen.

– Det är konstigt att inte fler människor tänker på hur lätt det är att göra balkongen lite mysig även på kvällen, säger vår trädgårdsmagister Brittmarie Georgsson på Vårljungen Garden Center i Katrineholm och fortsätter:

– Ljus och lyktor har ju sin plats lika väl här som inomhus, och det är inte alls svårt att fixa heller. En fin slinga räcker. Det använder man mycket utomlands, men hos oss är det så förknippat med advent och jul. Där tycker jag att vi ska börja tänka om lite.

Glittrande vatten

Och upplevelsen på balkongen kan bli ännu skönare med lite vattenblänk.

– En liten skål i keramik eller glas fylld med vatten och dekorerad med några vackra blad eller blommor är alldeles tillräckligt.

Det säger trädgårdsmästare Brittmarie Georgsson som hjälper dig med fackkunskap, tips och idéer för att din balkong ska bli en inbjudande oas året runt.

Stenar är också bra att använda om du har en öppen balkong. Fjärilarna kommer gärna och släcker törsten, men de vill gärna ha en liten sten att stå på.

Du kan också ha större hinkar av olika slag för ditt vatten samt förstås vattenväxter av olika slag. Vattenhyacinter hittar du hos din trädgårdsbutik liksom näckrosor som är oerhört vackra på små vattenytor. Tänk bara på att i så fall inte använda en behållare av glas, för vattnet blir ganska grumligt.

Håll koll på vattnet

Små vattenpumpar kan vara trevligt om du vill njuta av det porlande ljudet. De finns också de hos trädgårdsbutiken, som även har vattenstenar med ett borrat hål där pumpen kan stickas upp. Annars kan du bygga in pumpen med vackra stenar i en enkel zinkhink. Tänk på att vattnet dunstar efter en tid, så för att inte pumpen ska gå torr gäller det att hålla ett öga på vattennivån.

Gör en inspektionsrunda i köket. Den vita skålen som brukar användas till pannkakssmeten kanske plötsligt får nytt liv i sommar. Eller det gamla krukfatet som blev över vid planteringen i våras. Tillsammans med några vackra stenar eller snäckor blir det ett glittrande stilleben att vila ögonen på.

Och plocka fram din fantasi och se ljuset i mörkret. Några tips som kan inspirera till en lysande balkong får du här.

Så fixar du ditt gröna rum

Ligger den gamla ljusslingan från i vintras och skräpar i någon vrå? Plocka fram den och stoppa ner den i en glasburk och du har den vackraste balkongbelysningen på ett kick.

Låt det grönska på balkongen hela året om!

Foto: mikael gustavsen

Säkert ljussken

Flytande ljus på din vattenspegel. Glashållarna för värmeljus är från Granit, 39 kronor för tre stycken.

Chatarina Sayah ([email protected])

ARTIKELN HANDLAR OM

Inredning