Mirakelräddad ur kolgruvan

NYHETER

Vi trodde inte att vi skulle överleva

NEW YORK. Få trodde att de nio gruvarbetarna skulle överleva.

Knappt de själva heller.

– Och jag hade inte kysst min fru när jag gick till jobbet på morgonen, grät Harry B Mayhugh, 30, räddad efter 77 timmar på 74 meters djup.

Foto: AP
TRE SKRÄCKDYGN Gruvarbetaren Harry B Mayhugh får träffa sin fru Leslie efter 77 timmar i den vattenfyllda gruvan.

Sedan 1870 har 58 000 arbetare dött i Pennsylvanias gruvor.

När de nio männen, mellan 30 och 52 år, fastnade i Que Creek-gruvan, tio mil sydost om Pittsburgh, sent i onsdags fruktade många det värsta.

Över 220 miljoner liter vatten hade forsat in i kolgruvearbetarnas schakt från en övergiven gruva som enligt kartan borde funnits 270 meter bort.

”Vi hörde borren”

Medan räddningsarbetet pågick väntade männen, på en 130 cm hög och fem meter bred klipphylla.

– Ibland hörde vi borren, ibland inte. Vi visste inte vad vi skulle tro. Stämningen pendlade, ibland hade vi hopp, ibland inte, berättar Harry B Mayhugh, den yngste av gruvarbetarna och svärson till arbetsledaren Thomas Foy, 50.

Kysste inte sin fru

Lycklig, medtagen och fortfarande sotig runt ögonen berättade han om helvetesdygnen medan tårarna trängde fram.

– Jag trodde inte jag skulle få sin min fru och mina två barn igen. Det var första gången jag inte hade kysst henne innan jag gick till jobbet på morgonen. Varför just den morgonen?

Men nu var han uppe och han kramade om sin fru. Så lycklig, så lycklig.

De nio männen var alla i förvånansvärt bra tillstånd efter räddningen. Vätskebrist och hypotermi, förfrysning, är två av många tillstånd som kunde tagit deras liv.

– Det var fuktigt och rått, men inte blött där vi satt, vattnet var på en nivå under oss. Vi höll värmen så gott vi kunde, satt rygg mot rygg och vilade tätt intill varandra, berättar Harry B Mayhugh.

Dykarsjuka

De hissades upp ur schaktet med en kvarts mellanrum medan anhöriga jublande och gråtande tog emot dem. Nedkylda, uttorkade och med lättare dykarsjuka.

– Men om du träffade nån av de här grabbarna på gatan just nu skulle du inte märka att de varit fångar i en kall grotta full med vatten i tre dagar. Det är häpnadsväckande, säger läkaren Russell Dumire.

Harry B Mayhugh tror att de nio männen överlevde tack vare ett rör med varmluft som räddningsarbetarna lyckades få ner.

– Annars hade jag inte stått här med min fru nu, säger Harry B, som också funderar på om bönerna till Gud kan ha påverkat den lyckliga utgången.

Fredrik Virtanen