Lilla Vilma slipper barnsjukhuset

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

IT och telefon då kan honvårdas hemma

Vilma, 2,5 månader, är i ständigt behov av sjukvård.

Men hon behöver inte ligga på sjukhus. Med hjälp av IT och telefon sköter hennes föräldrar vården hemifrån.

En modell som har räddat Astrid Lindgrens barnsjukhus från kollaps.

Hos mamma och pappa Vilma, 2,5 månader, får vård i hemmet genom ett unikt projekt, SABH, på Astrid Lindgrens barnsjukhus. Barn som behöver plats på sjukhuset får samma avancerade vård fast i hemmet.
Foto: gunnar ask
Hos mamma och pappa Vilma, 2,5 månader, får vård i hemmet genom ett unikt projekt, SABH, på Astrid Lindgrens barnsjukhus. Barn som behöver plats på sjukhuset får samma avancerade vård fast i hemmet.

Det började som ett försök i två år. Nu är det en nödvändighet för att akutsjukvården på Astrid Lindgrens barnsjukhus ska fungera överhuvudtaget.

Det heter SABH, Sjukhusansluten avancerad barnsjukvård i hemmet. Barn som är i behov av plats på sjukhus får samma avancerade vård – fast i sitt hem.

Det innebär inte bara fler lediga sjukhussängar, det sparar också in miljoner till barnsjukvården. Pengar som kan användas till att korta vårdköerna och hjälpa ännu fler sjuka barn.

För Ulf och Anette Färjare var det den perfekta lösningen. I november födde Anette dottern Vilma, nästan elva veckor för tidigt med akut kejsarsnitt. Hon var själv svårt sjuk till följd av en havandeskapsförgiftning.

Plågsamt att lämna sitt sjuka barn

För Ulf blev tiden som följde en enda lång resa mellan lägenheten på Gärdet i Stockholm och olika sjukhus. Varje kväll stod han inför ett nytt avsked.

– Det är väldigt plågsamt att behöva lämna sitt sjuka barn varje dag, att komma hem och känna att det fattas något. Man slits itu.

Som minst vägde Vilma 820 gram. Hon låg i kuvös, kopplad till respirator och sondmatades. Men hon återhämtade sig snabbt att man bedömde att hon skulle kunna vårdas hemma med SABH.

Strax före jul fick Anette och Vilma komma hem.

I början kom SABH:s mobila vårdteam varje dag. De skötte Vilmas sond, mediciner, vägde henne och tog prover. Ulf och Anette instruerades hur de skulle sköta sin pyttelilla dotter.

– Det kändes tryggt att ha dem här, vi hade mycket frågor. Det går inte riktigt att ringa sin mamma och fråga när man har det så här, säger Anette.

20 procent billigare än en vårdplats

Det finns ingen motsvarighet i övriga landet till SABH. Men intresset är stort och liknande modeller börjar ta form.

– Det är cirka 20 procent billigare än en vårdplats, vi har nog sparat in flera miljoner på det här. Dessutom tillfrisknar barnen ofta snabbare i sin hemmiljö, säger Emma Rylander, verksamhetschef.

I början var många skeptiska till om sjukvård hemma skulle hålla samma medicinska kvalité. Nu tvivlar ingen.

– Det här har räddat oss de senaste tre åren och gett oss en jätteviktig kapacitetsökning. Det är en utmärkt vårdform som har kommit för att stanna, säger Henrik Almkvist, divisionschef på Astrid Lindgrens barnsjukhus.

Landstingets politiker tjänar bäst i Sverige

Fatima Johansson

Publicerad: