Polisen letar 50 kvinnolik

Publicerad:
Uppdaterad:

Bröder misstänks ha mördat prostituerade på grisfarm

1 av 2 | Foto: LYLE STAFFORD/REUTERS
Grisfarmen var ökänd bland prostituerade i Vancouver. Många vägrade att åka dit.

SALT LAKE CITY. Polisen gräver upp en grisfarm i jakten på 50 försvunna prostituerade.

Kvinnorna tros ha mördats och sedan grävts ner.

De två bröder som äger farmen i Kanada misstänks ligga bakom massmorden.

Bröder misstänks ha mördat

prostituerade på grisfarmen

Polisen har spärrat av farmen som ägs av bröderna David och Robert Pickton och är belägen drygt tre mil utanför Vancouver.

Åtminstone Robert är enligt vittnen som lokaltidningarna i området talat med känd som kund bland de prostituerade.

För fyra år sedan rusade en prostituerad kvinna mitt i natten ut från hans hem, iförd handbojor och svårt blödande från ett knivsår. Pickton åtalades, men målet lades ner eftersom kvinnan inte vågade vittna.

Greps - och släpptes igen

Tidningen Vancouver Sun uppger att grisfarmen är ökänd bland de prostituerade i Vancouver och att många vägrar åka dit.

Robert Pickton greps i tisdags för olaga vapeninnehav men släpptes en dag senare. Samtidigt gjorde polisen en husrannsakan. Enligt Vancouver Sun fann polisen id-kort och andra tillhörigheter från två av de försvunna kvinnorna. Polisen vägrar dock bekräfta uppgifterna.

Pickton beskrivs som en av flera hundra personer som står "under uppsikt". Han har inte setts till på grisfarmen de senaste dagarna men enligt hans juridiska ombud är Robert Pickton "chockad" över polisens intresse för gården.

"Robert var obehaglig"

Bröderna brukade ordna stora fester i en lada på gården som kallades Piggy"s Place. Där såldes sprit illegalt.

Picktons uppges på senare år ha ägnat sig allt mindre åt grisuppfödning utan i stället sålt grus och jordmassor från gården.

De uppges också livnära sig på att köpa upp rivningshus och sälja allt lösöre innan husen rivs.

En kvinna som känner bröderna beskriver David som generös.

- Robert däremot var obehaglig. Han höll sig för sig själv och var nästan alltid i svinstian, säger hon till Seattle Post-Intelligencer.

Sedan några dagar gräver dussintals polismän upp gården i jakten på kvarlevor efter de saknade kvinnorna. Polisen har satt upp ett stort tält för att hindra insyn och starka strålkastare så att de kan jobba efter mörkrets inbrott.

De flesta var missbrukare

- Vi måste gå mycket försiktigt fram för att inte förstöra något, säger polisinspektör Scott Driemel till Vancouver Post. Vi tar oss fram centimeter för centimeter. Utgrävningarna kommer att ta veckor, kanske månader.

Trots att så många kvinnor försvunnit spårlöst har polisen tidigare inte gjort några kopplingar mellan fallen. Först sedan en särskild specialstyrka bildats i december förra året började saker och ting hända.

De första kvinnorna försvann redan 1983 men det stora flertalet, 31 stycken, efter 1997. De flesta av dem missbrukade alkohol och narkotika.

Polisen har inga bevis för att de är döda. Men sedan förra året behandlas försvinnandena som mord.

Wolfgang Hansson

Publicerad: