Nyheter

Så lätt bryter tjuvarna upp ditt godkända lås

NYHETER

Det enda du kan göra är att ta in din cykel

En minut.

Mer behövs inte för att bryta upp även de bästa låsen. Det konstaterar flera före detta kriminella som Aftonbladet talat med.

– Det enda du kan göra är att ta upp cykeln i lägenheten, säger cykeltjuven Kalle.

Det finns flera olika sorters cykeltjuvar. Den vanligaste är kanske en berusad Svensson som ska hem och inte vill vänta på bussen. En cykel ”lånas” och slängs sedan i ett dike.

Ett större problem är de professionella cykeltjuvarna. Ofta begår de brott för att finansiera drogmissbruk. Aftonbladet har talat med flera.

Inga lås helt säkra

Cykeltjuvarna är överens om att det i dag inte finns några lås som en beslutsam tjuv inte kan få upp. Det handlar bara om att ha rätt verktyg.

Favoritredskapet är domkraften från Volvo 140 och 240. Lätt modifierad bryter den upp samtliga bygellås.

– Ju hårdare stål desto bättre. Då går det tvärt av. Det tar max en minut, säger den före detta cykeltjuven Anders.

När han ska visa inträffar dock någon oväntat. Abuslåset för 695 kronor står emot och domkraften går sönder.

– Ja ja, det där får man räkna med. Det blir ju flera tons tryck och två gånger av tio brakar domkraften ihop, säger han.

Andra redskap är bultsax, järnrör, skiftnycklar, spett och kofot.

Dessutom finns det olika elektriska och hydrauliska saxar som är oerhört effektiva. De nyare modellerna görs med batterier och tar inte mer plats än en vanlig skruvdragare.

– De är dyra men ofta kan man stjäla dem på byggen. Och med en sådan tar det bara sekunder att få upp vilket lås som helst, säger Anders.

Cykeltjuvar gillar mörka bakgator men drar sig inte för att jobba i dagsljus.

Stora cykelparkeringar är rena guldgruvan.

– Även människor som står mycket nära har svårt att se vad man håller på med. Och om de förstår är det ändå aldrig någon som säger något, säger Anders.

Deras tips är att inte låta cykeln stå kvar på gatan över natten. Och om den gör det bör den stå ljust under en gatlykta och fastlåst i något rejält.

– Cyklar som bara har vipplås i bakhjulet tar man med bultsaxen eller bär iväg med på axeln.

Lås inte vid gatskyltar

När man låser fast cykeln är det viktigt att tänka på i vad. Vanliga gatskyltar går ofta att lyfta upp ur marken, eller så skruvar tjuven bort själva skylten och lyfter cykeln av stolpen. Järnstaket är oftast av ohärdat järn som bultsaxen klarar av och vissa cykelställ går att skruva isär.

– Sätt bygellåset så trångt att tjuven inte får plats med domkraften. Sedan är det bara att hålla tummarna och komma ihåg att betala försäkringspremien, säger Anders.

Fotnot: Kalle och Anders heter egentligen något annat.

Sju sätt att lura tjuven

Olle Castelius

ANNONS

Baddräkter och bikinis med hög midja och shapingeffekt i fina färger - nu upp till 25% rabatt!

Extern länk från Ellos

Köp här!

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter