Skandalbolaget lägger ner – och startar nytt

avMartin Schori

Det skandalomsusade bolaget Cambridge Analytica lägger ner verksamheten.

Men tidigare i år startade några av personerna bakom det i hemlighet ett nytt bolag.

Cambridge Analytica hamnade i rejält blåsväder i mars efter att de anklagats för att på ett otillåtet sätt använt Facebook-data från 87 miljoner användare.

Avslöjandena kastade in Facebook i sin kanske största kris någonsin – och drog igång en global debatt om integritet på nätet.

Cambridge Analytica stängde av sin vd och inledde en utredning, men på onsdagen kom nya besked: både Cambridge Analytica och moderbolaget SCL Group skrotas.

Den dramatiska vändningen meddelades i ett mejl till medarbetarna. De uppmanades samtidigt att lämna in sina passerkort, uppger Gizmodo.

För Wall Street Journal bekräftar vd:n Nigel Oakes uppgifterna. Skadan på varumärket ansågs vara för stort för att reparera. Den negativa uppmärksamheten har också lett till att flera kunder valt att lämna, enligt källor till WSJ.

Frågan är dock om sista ordet är sagt. Samtidigt som medierna fylldes av artiklar och inslag kring skandalen i mars rapporterade Business Insider att Cambridge Analyticas numera avstängde vd Alexander Nix startat ett nytt bolag, Emerdata. I styrelsen för företaget sitt också Rebekah och Jennifer Mercer, döttrar till miljardären, Trump-supportern och Cambridge Analytica-finansiären Robert Mercer.

Även Johnson Chun Shun Ko, en kinesisk affärsman som är högt uppsatt chef på säkerhetsföretaget Frontier Services Group, är med i styrelsen.

Cambridge Analytica startades 2013 och hade då, enligt New York Times, mestadels brittisk personal. De anlitades av den republikanske senatorn Ted Cruz presidentvalskampanj 2016 men har blivit mest kända för sina insatser under Donald Trumps kampanj samma år.