Kriget i Syrien

Wallström: ”Viktigt att konflikten inte eskalerar”

Av: 

Josefine Holmqvist

NYHETER

Natten till lördagen attackerade USA, Storbritannien och Frankrike militära mål i Syrien.

Sveriges utrikesminister Margot Wallström kommenterar nu händelsen i ett pressmeddelande.

– Sverige har förståelse för den ilska som väcks av de fasansfulla dåd som har begåtts i Syrien, skriver hon.

Moderatledaren Ulf Kristersson menar att det är en ”nödvändig markering”.

I sitt pressmeddelande skriver utrikesministern att kemvapnen är förbjudna och att användningen av dem är ett allvarligt hot mot internationell fred och säkerhet:

”Sverige har förståelse för den ilska som väcks av de fasansfulla dåd som har begåtts i Syrien”.

Margot Wallström, utrikesminister (S).

Vidare skriver Margot Wallström att hon beklagar att säkerhetsrådet inte minst på grund av ryska veton inte kunnat enas om hur användningen av kemvapen i Syrien ska stoppas på politisk väg.

”USA, Storbritannien och Frankrike har i natt agerat militärt i Syrien med syfte att avskräcka från användning av kemiska vapen. Ansträngningarna för att nå en politisk lösning och efterleva kemvapenförbudet fortsätter. Det är nu viktigt att konflikten inte eskalerar, att den FN-ledda processen fortgår och att säkerhetsrådet tar sitt folkrättsliga ansvar. Det är bara så vi kan nå varaktig fred i Syrien”.

M-ledaren Ulf Kristersson skriver i ett pressmeddelande att partiet har förståelse, både för ilskan mot den syriska regimen, och för att USA, Storbritannien och Frankrike väljer att agera militärt.

”En nödvändig markering”

”Det kommer sannolikt inte föra detta fruktansvärda krig närmare ett slut. Men det är en nödvändig markering mot den syriska regimen om att användningen av kemiska vapen är oacceptabel”, skriver han och fortsätter:
”Det är djupt beklagligt att Säkerhetsrådet genom Rysslands destruktiva agerande är helt låst i frågan, och inte förmår att samla världssamfundet till att få ett slut på konflikten. 

Slutligen menar han att USA, Storbritannien och Frankrike – med stöd av EU och Nato – markerat en gräns för alla de linjer som har passerats under de senaste åren.

”Rimlig och nödvändig respons”

Liberalernas partiledare, Jan Björklund, skriver på sin Twitter att ”Kemiska stridsmedel mot egen befolkning är ett mycket grovt brott”.

Vidare kallar han den väpnade responsen för rimlig och nödvändig.

Annie Lööf, partiledare för Centerpartiet, skriver att ”kemiska vapen är ett grovt brott enligt internationell rätt. Respons från väst är nödvändig, men viktigt att agerandet är proportionerligt och respekterar humanitär rätt”.

Ebba Busch Thor, Kristdemokraternas partiledare, menar att ”USA:s, Storbritanniens och Frankrikes agerande är befogat, eftersom användningen av kemiska vapen är oacceptabelt”.

ANNONS EXTERN LÄNK

Skicka ett blombud och stötta Rosa Bandet – beställ vacker bukett här

Interflora

Publisert:

LÄS VIDARE

Attacken i Syrien: Detta har hänt

ÄMNEN I ARTIKELN

Kriget i Syrien

Syrien

USA

Margot Wallström

Ulf Kristersson