Rädda Barnen tillbaka efter terrorattack

Foto: AP/TT
Rädda Barnens kontor i Jalalabad angreps i en terrorattack den 24 januari. Arkivbild.

avTT

NYHETER

Rädda Barnens verksamhet i Afghanistan är i gång igen efter att fyra medarbetare dödades i en terrorattack för tre månader sedan.

– Vi stängde alla kontor för att se över situationen akut. Nu har alla kontor utom det drabbade i Jalalabad öppnat igen, säger Jesper Hansén, regionchef.

Den 24 januari detonerade en självmordsbombare en sprängsladdning utanför entrén till Rädda Barnens kontor i Jalalabad. Sedan forcerades dörren med ett fordon lastat med sprängmedel. Totalt sex människor dödades och 25 skadades i attacken. Rädda Barnen stängde alla åtta kontor i landet på obestämd tid, men nu är verksamheten på sju av kontoren åter i gång.

– Vi väljer att fortsätta vårt arbete i Afghanistan. Det behövs, även om det som hände var extremt. Vi har begränsningar för hur många gäster man kan ta emot och hur mycket man röra sig i Kabul och i landet i övrigt, säger Jesper Hansén, regionchef för Asien och Europa.

Flyttat kontor

Rädda Barnen har flyttat både kontoret i Jalalabad och huvudkontoret i huvudstaden Kabul till nya platser. Man har också sett över grindar, lås och dörrar samt skyddsrummen i fastigheterna. Det var i ett sådant 40-50 anställda i Jalalabad gömde sig, vilket räddade livet på dem.

Terrorgruppen IS tog på sig dådet och meddelade via rörelsens propagandaorgan Amaq att angreppet var riktat mot brittiska och svenska organisationer samt afghanska regeringen.

– Vi har inga planer på att något sätt minska vår verksamhet på grund av det som hände, säger Jesper Hansén.

Skydd inför attacker

För närvarande har organisationen inga svenska medborgare som jobbar i Afghanistan.

TT: Finns det något sätt att skydda sig mot framtida attacker?

– Förutom de rent fysiska åtgärderna så gäller det att arbeta med stor känslighet och nära kontakt med befolkningen för att få så mycket acceptans som möjligt. Vi jobbar för att få god kännedom om eventuella säkerhetshot, även om det förstås inte alltid går att försäkra sig mot allt.