Littorin: Ingen gillar väl Fas 3?

Arbetslinjens skapare sågar egna åtgärden

Sven Otto Littorin och Angeles Bermudez-Svankvist.

Två av de personer som drev igenom arbetslinjen och införde Fas 3.

Nu har de själva hamnat i politikens frysbox.

– Ingen vann, alla förlorade. Jag vann! För jag är på Sturebadet och tränar med full lön, säger Angeles Bermudez-Svankvist till magasinet Arena.

När alliansregeringen vann valet 2006 sjösattes ett av det moderna Sveriges mest genomgripande förändringsprojekt, den så kallade arbetslinjen. Med hjälp av sänkta skatter skulle folk stimuleras att arbeta i stället för att leva på bidrag. Dessutom införde Arbetsförmedlingen Jobb- och utvecklingsgaratin för att snabbare få folk i arbete. Efter 450 dagar som arbetslös inträder den tredje och sista fasen i garantin, Sysselsättningsfasen eller Fas 3.

"Jag vann""

Två av personerna som aktivt arbetade med arbetslinjen och Fas 3 är förre arbetsmarknadsministern Sven Otto Littorin (M) och Arbetsförmedlingens tidigare generaldirektör Angeles Bermudez-Svankvist.

I dag befinner sig båda långt från politikens hetluft, även om Bermudez-Svankvist på uppdrag av integrationsminister Erik Ullenhag ska ordna ett rundabordssamtal om islamofobi som hålls i Stockholm inom kort.

I en intervju med magasinet Arena berättar Angeles Bermudez-Svanberg om tiden efter att hon avsattes:

– Ingen vann, alla förlorade. Jag vann! För jag är på Sturebadet och tränar med full lön. Och vilket slöseri är inte det med statens resurser, säger hon till magasinet Arena.

Kritik från skaparna

Fas 3 har sedan starten kritiserats av oppositionen för att vara en ineffektiv och dyr åtgärd. Nu får de dessutom oväntat medhåll av arbetslinjens skapare. I magasinet Arena dömer förre arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin ut åtgärden helt:

–Ja, fas 3. Vem kan gilla fas 3? Det är det väl ingen som gör?

Liknande tongångar hör också från Arbetsförmedlingens förra generaldirektör Angeles Bermudez-Svankvist, även om hon tycker att grundtanken med Fas 3 var bra:

– Det är bättre att göra något än att vara hemma och inte vara behövd, säger hon. Det är bättre att vara i ett socialt sammanhang. Det är bättre att gå runt här med svabben och få aktivitetsstöd än att sitta hemma och titta på Glamour. För man blir sjuk av det, säger hon till magasinet Arena.

Publisert: