Ryskt datorprogram klarade test för AI

Ett ryskt datorprogram har för första gången klarat det så kallade Turingtestet.

Det betyder att mänskligheten är ett steg närmare att utveckla artificiell intelligens.

Men forskarna varnar redan för att den nya teknologin kan användas för cyberbrott.

I söndags blev det ryska datorprogrammet Eugene Goostman historiskt. Som första programvara klarade det av det så kallade Turingtestet i söndags – ett test som används för att testa artificiell intelligens. Det ryska teamet bakom programmet arbetade fram ett chattprogram som utgav sig för att vara en 13-årig ukrainsk pojke. När programmet testades i Royal Society i London, trodde en tredjedel av domarna att det var en människa som skötte chatten.

– Vi la ner mycket tid på att bygga en trovärdig personlighet. Vårt huvudspår var att Eugene Goostman kan påstå att han vet vad som helst, men hans ålder gör det också rimligt att han inte har alla svar, säger utvecklaren Vladimir Veselov till The Independent.

Kan användas för nya brott

Men knappt hade jublet ebbat ut innan de första oroliga rösterna höjdes. Ett datorprogram som lyckas simulera att den är en människa kan användas i mer ljusskygg verksamhet.

– En dator som kan lura en person att den är någon som man kan lita på, är en väckarklocka för framtida cyberbrottslighet, säger Kevin Warwick, professor i cybernetik vid universitetet i Reading till The Independent.

I testet ingick också fyra andra datorer, men ingen av dem klarade Turingtestet.

Publisert: