Madde, Chris och Leonore - äntligen i Sverige

avErik Melin, Ida Gustafsson

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 9

Prinsessan Madeleines familj har anlänt till Stockholm.

Tidigt i morse landade hon, maken Chris O'Neill och dottern Leonore på Arlanda.

Nu väntar en galen vecka för familjen – med nationaldagsfirande, dop och bröllopsdag.

– Prinsessparet har ett rätt intensivt program, säger Margareta Thorgren, hovets informationschef.

Strax efter klockan 7 i morse landade prinsessan Madeleine, Chris och Leonore på Arlanda. Aftonbladets bilder visar hur prinsessan själv bär dottern när hon lämnar flygplatsen.

Chris kom några minuter senare, med hunden Zorro i famnen, rapporterar Aftonbladets fotograf Ola Axman.

– Madeleine såg väldigt glad ut och småpratade med personalen när hon lämnade flygplatsen. Hon strålade. Chris såg lite mer bekymrad ut, säger han.

Det blir första gången som lillprinsessan Leonore når svensk mark.

På måndagskvällen gav sig Madeleine och Chris av från New York. Madeleine bar Leonore genom säkerhetskontrollen på Newarks flygplats. Även en barnflicka var med på resan, rapporterade norska TV2.

För exakt ett år sedan stod Madeleine och Chris i begrepp att gifta sig. Två dagar efter att deras dotter döps så fyller Madeleine 32 år - och i slutet på juni blir Chris O'Neill 40.

Leonore föddes den 20 februari i år. Och nu kommer den lilla New York-familjen till Stockholm för första gången.

Firande med kortege

För Madeleine och Chris väntar en hektisk vecka.

– Det är mycket som uppmärksammas, det är ettårig bröllopsdag, det är dop och det är födelsedagar. Prinsessparet har ett rätt intensivt program, säger Margareta Thorgren, hovets informationschef.

Parallellt med dopförberedelserna ska paret genomföra officiella uppdrag i veckan. Den första är på fredag den 6 juni, på nationaldagens förmiddag. Då öppnar de slottet för allmänheten. Framåt eftermiddagen väntar nästa uppdrag - nationaldagsfirandet på Skansen.

– Det blir traditionsenligt firande med kortege, säger Margareta Thorgren.

Döps i öländsk vatten

Nationaldagsfirandet avslutas med en mottagning på slottet.

I slottskyrkan på Drottningholm har förberedelserna varit i full gång sedan april när det stod klart att den skulle bli Leonores dopkyrka.

Ärkebiskop Anders Wejryd ska döpa prinsessan i vattnet från en öländsk källa. Till sin hjälp har han hovförsamlingens överhovpredikant Lars-Göran Lönnermark och pastor Michael Bjerkhagen.

– Vi har valt psalmer och det är glädje och förtröstan som är tema. Det är det dopet handlar om, och det är traditionella psalmer som andas det där, säger ärkebiskopen. 

Bara detaljer återstår

Nu ska SVT installera sin utrustning i kyrkan inför direktsändningen. Sen återstår bara att finslipa de sista detaljerna.

– Vi väntar på att prinsessan ska komma hem så att vi kan komma överens om när repetitionerna kan börja, säger Jan-Eric Warren, ceremonimästare vid Hovet.

Och dopgästerna har redan börjat anlända. I går kväll syntes Chris nära vän Cedric Notz, som var best man på bröllopet, i vimlet i Stockholms nattliv.

Publicerad: