Nyheter

Föräldralösa stjärnor kan förändra allt

Av: 

Robin Nilsson

NYHETER

Nasa:s senaste upptäckt kan vara såpass viktig att den kan omdefiniera synen på galaxer.

Vad är upptäckten då?

Jo, ljus.

Det finns ljus och det finns ljus. I det här fallet pratar vi inte om skenet från en strålkastare, vi pratar om ett infrarött ljus från de mörkaste delarna av rymden.

Det är ett kosmiskt glödande ljus som lyser starkare än alla kända galaxer tillsammans. Nu tror forskare att det är "föräldralösa stjärnor" (se faktaruta) som ligger bakom det intensiva ljuset.

Kan förändra synen på galaxer

På Nasa är forskarna minst sagt uppspelta över upptäckten. De menar att det kan bli möjligt att behöva tänka om helt kring galaxer. Tidigare har forskare trott att en galax finns inom ett specifikt område där stjärnor avgör gränserna. Nu menar Nasa att galaxer kan sprida ut sig över enorma områden och på det sättet har det bildats ett utspritt hav av flytande stjärnor.

– Vi tror att stjärnor har slungats ut i rymden efter att galaxer har kolliderat, säger Michael Zemcov, från California Institute of Technology.

Mindre forskningsraket

Genom att använda forskningsraketen CIBER kunde forskarna upptäcka ljuset. Eftersom vår egen atmosfär lyser starkt går det bara att se det långväga infraröda ljuset från rymden.

– Det är fantastiskt att en så liten raket från Nasa kan göra en så stor upptäckt, säger forskaren Mike Garcia, enligt brittiska Daily Mail.

Genom att rensa CIBER:s bilder från stjärnor och galaxer kunde  Nasa upptäcka det gömda infraröda ljuset. Ljuset fanns i områden mellan galaxer vilket då bevisade okopplade föräldralösa stjärnor som flyter runt mellan galaxer. 

Så föds en stjärna

Samtidigt som Nasa smäller på stort så levererar Alma-teleskopet i Chile en upptäckt av rang. Teleskopet har tagit bilder som visar hur planeter föds, drygt 450 ljusår bort. Observationerna beskrivs som en viktig upptäckt för att förstå hur planeter bildas, enligt Sveriges Radio.

ANNONS EXTERN LÄNK

BLACK FRIDAY: Massor av rea på populär elektronik. Robotdamssugare, hörlurar, TV. Passa på att köp innan de tar slut

Webhallen

Publisert: