Nyheter

Historiskt avtal hittades i arkiv

Av: 

Erik Melin

NYHETER

Avtalet Magna Charta slog fast hur makten skulle delas.

Nu har ett historiskt exemplar hittats – i ett glömt arkiv.

Året var 1215 och kung Johan av England tvingades dela med sig av sin makt till adel och präster. Avtalet i vilket delningen slogs fast fick namnet Magna Charta och det anses till viss del ligga till grund för dagens grundlagar och FN:s stadgar om mänskliga rättigheter.

Det historiska dokumentet finns i 24 versioner. Den äldsta varianten från 1215 finns i endast fyra exemplar – och värderas till mångmiljonbelopp.

Ett exemplar från år 1300 har nyligen hittats i ett bortglömt filarkiv i staden Maidstone i det engelska grevskapet Kent. Det tillhör dock staden Sandwich.

– Det är en fantastisk nyhet för Sandwich. Staden sällar sig till en liten skara av städer och institutioner som har en sådan kopia, säger professor Nicholas Vincent, som undertecknade äkthetsbeviset för dokumentet, till brittiska Telegraph.

Luggslitet men värdefullt

Att en liten stad som Sandwich fick sitt eget exemplar tyder på att teorin om att kopior av Magna Charta var vanliga och distribuerades vida omkring i England stämmer.

Sandwichexemplaret är luggslitet och ungefär en tredjedel saknas. Trots det tror Nicholas Vincent att värdet uppgår till knappt 130 miljoner kronor.

ANNONS EXTERN LÄNK

Nu fortsätter sommarrean hos Åhléns – 50 % rabatt på kläder och inredning

Åhlens

Publisert: