Mamman: "Dog lite inombords för varje rad de skrev"

Uppdaterad 2015-02-13 | Publicerad 2015-02-12

Eva-Marree Kullander Smith var bara 27 år när hon mördades av pappan till sina två barn. Samma dag, den 11 juli 2013, startades en tråd om mordet på Flashback.

Främlingar kallade henne för "luder" och skrev att hon förtjänade att dö.

– Jag dog lite inombords för varje rad de skrev, säger hennes mamma Zenitha Smith-Westberg.

Kort efter dotterns död den 11 juli 2013 startade Zenitha Smith-Westberg en minnessida för sin dotter på Facebook. Bara två timmar senare beslutade Facebook att stänga ner den. Hatet blev för starkt.

– Folk skrev så hemska saker. Folk som vi inte ens kände. Det var ett enormt hatdrev, säger Zenitha Smith-Westberg.

Kallade hennes barn för "ohyra"

Redan samma dag som 27-åriga tvåbarnsmamman Eva-Marree Kullander Smith mördades började hatet på nätforumet Flashback. Många skrev rasistiska kommentarer på grund av att hennes expojkvän, som mördade henne, var från Uganda. Eva-Marree var en "rasförrädare" som "förtjänade att dö".

"Rätt åt slynan att hon fick kniven i sig", skrev en användare.

– Min dotter fick 31 knivhugg i ryggen och dog efter en minut. Hur man kan sparka så på en människa som blivit kallsinnigt mördad? Det kan jag aldrig förstå. Jag dog lite inombord för varje rad de skrev, säger Zenitha Smith-Westberg.

Men det slutade inte där. Många gav sig på Eva-Marrees barn.

– De skrev att de borde utrotas, att de var intelligensbefriande för att de var avlade från en under-art. Att de var ohyra. Och det är ändå de snälla sakerna de skrivit.

Hon beskriver hur några få användare var drivande i diskussionen. De som försökte argumentera emot blev snabbt överröstade.

"Gör vad som helst för att de ska sluta"

I dag finns minst en aktiv tråd om Eva-Marrees död på Flashback.

Zenitha Smith-Westberg har flera gånger vädjat till Flashback att stänga ned tråden, utan gehör. Nu har hon slutat läsa.

– Jag har gjort allt för att det ska sluta. Men när jag kontaktar Flashback säger de att "det är yttrandefrihet". Och de kanske har rätt, men det måste ju finnas gränser. Det får inte vara så lätt att spy ur sig ondska på det sättet.

Hon gick ut på sin blogg och uppmanade hatarna att sluta.

– Jag skrev att de skulle ge sig på mig i stället. Jag lever och är vuxen, jag klarar av det. Men min dotter och hennes barn kan inte försvara sig. Tänk när hennes barn blir stora nog att använda datorer. Vad ska de tänka när de går in på Flashback och möts av hat mot sin mördade mamma? Jag gör vad som helst för att det ska sluta.

Följ ämnen i artikeln