Norsk polis vet vem som ligger bakom terrorhotet

Publicerad 2014-07-27

Nu vet norsk polis vem som ligger bakom terrorhotet.

Men man vet inte var personerna befinner sig.

– Vi är långt ifrån säkra på att gruppen är på väg mot Norge, säger Benedicte Björnland på polisens säkerhetstjänst, till VG.

Norsk polis känner till identiteten på de radikala extremister som står bakom terrorhotet mot Norge, enligt VG:s oberoende källor. Gruppen ska ha lämnat Syrien men det är oklart om de har för avsikt att genomföra ett terrorattentat i Norge.

Benedicte Björnland, chef på den norska polisens säkerhetstjänst (PST), sade tidigare att man har ändrat sig om att en terrorgrupp skulle vara på väg mot Norge.

– Vi har gjort ett förtydligande. Vi är långt ifrån säkra på att gruppen är på väg mot Norge, sade hon på en presskonferens, enligt VG.

"Hotet något reducerat"

PST-chefen sade att hotet om en terroristattack i Norge som myndigheterna varnade för på torsdagsförmiddagen nu är något reducerat, men att situationen fortfarande är allvarlig och ouppklarad.

Martin Bernsen, informationschef på PST, säger att man sitter på en massa information som de inte kan gå in i detaljer på.

– Vi gör en total hotutvärdering baserad på all den information vi har tagit emot och hämtat in, och detta indikerar på att hotet nu är reducerat, säger han till VG.

Han vill inte gå in på huruvida PST känner till identiteterna på de radikala extremister som rest från Syrien.