Saudiaffären

Saudiarabien stoppar svenska affärsmän från att åka till landet

Av: 

Pär Karlsson

NYHETER

De diplomatiska relationerna mellan Saudiarabien och Sverige blir allt sämre.

Saudiarabien har beslutat att inte längre utfärda nya visum för svenska affärsresenärer som ansökt om att åka till landet.

– Vi känner till det och har fått beskedet via våra diplomatiska kanaler, säger Erik Boman, pressekreterare hos utrikesminister Margot Wallström (S).

I förra veckan kallade Saudiarabien hem sin ambassadör från Sverige i efterdyningarna att utrikesminister Margot Wallström fördömt situationen kring mänskliga rättigheter i landet. Det hela skedde kort efter att det omdiskuterade militära samarbetsavtalet länderna emellan sades upp av den svenska regeringen.

Den svenska utrikesministern har även hindrats av Saudiarabien att tala på Arabförbundet möte i Kairo.

I går följde Förenade Arabemiraten i saudiernas väg och kallade hem sin ambassadör från Sverige, med hänvisning till vad Wallström sagt.

”Vi känner till det”

Nu har saudierna beslutat att stoppa alla ansökningar av svenska affärsresenärer till landet. Det innebär att svenska företag inte kommer att kunna skicka dit ny personal till projekt. De som redan arbetar i landet kommer dock inte att beröras.

– Vi känner till det och har fått beskedet via våra diplomatiska kanaler, säger Erik Boman, pressekreterare hos utrikesminister Margot Wallström.

Han vill inte gå in på några detaljer, men hoppas att relationerna mellan Sverige och saudierna ska bli bättre inom kort.

– Vi arbetar för att så fort som möjligt lösa den här bilaterala frågan. Vi önskar både att ambassadören ska komma tillbaka hit så fort som möjligt och att viseringsverksamheten ska kunna återupptas.

Ser ni det här som att Saudiarabien straffar Sverige för det som har hänt?

– Nej, jag vill inte använda sådana ord. Det är en bilateral fråga mellan Sverige och Saudiarabien som vi vill lösa. Vi vill fortsätta ha goda relationer med dem.

Flera stora svenska företag är verksamma i Saudiarabien. Det handlar bland annat om Ericsson, Saab, ABB, Ikea och Volvo.

I kväll ska utrikesminister Margot Wallström och näringsminister Mikael Damberg träffa ett antal företrädare för det svenska näringslivet. De ska diskutera situationen och de fortsatta relationerna med Saudiarabien.

ANNONS EXTERN LÄNK

Present till studenten? Missa inte alla klipp – upp till 50% rabatt på presenter varje dag hos Cervera

Cervera

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Saudiaffären

Margot Wallström

Saudiarabien

Förenade arabemiraten