”Pappan bär tragedin på sina axlar”

1 av 71
NYHETER

Andrepiloten Andreas Lubitz, 27, ska ha gjort slut med sin flickvän dagen innan han styrde flygplanet in i berget.

Samtidigt har en kvinnlig arbetskamrat berättat att hon hade en tillfällig relation med honom så sent som förra året.

Polisen har hittat flera mediciner i hans lägenhet som används för att behandla psykiska problem.

Lubitz pappa är tyngd av sorg över sonens död och vad han kan ha gjort.

– Han bär tyngden av tragedin på sina axlar, säger en borgmästare som pratat med pappan.

Flera franska medier skriver att Andreas Lubitz ska ha gjort slut med sin flickvän dagen innan kraschen. Det har tidigare spekulerats kring att Andreas Lubitz haft kärleksbekymmer och hjärtesorg, och nu skriver de franska tidningarna att separationen var alldeles färsk.

Enligt The Telegraph ska han ha försökt vinna tillbaka flickvännens hjärta genom att köpa en ny bil, en Audi, till henne för bara några veckor sedan. Tidningen skriver dock att hon inte ska ha velat ta emot presenten när den anlände.

Skulle gifta sig

Enligt de franska medierna hade Andreas Lubitz och flickvännens förhållande varat i sju år och de ska ha varit förlovade och haft planer på att gifta sig under nästa år.

Men tydligen ska han ha inlett ett förhållande med en kollega så sent som förra året, uppger tidningen Bild. I går berättade flygvärdinnan Maria W att hon haft ett förhållande med Andreas Lubitz i fem månader. De flög tillsammans och tog in på hotell i hemlighet eftersom det var känsligt att träffas på jobbet, skrev tidningen i går.

'Ett liv i ruiner'

Franska medier har pratat med Bernard Bartolini, borgmästare i staden Prads-Haute-Bléone som ligger nära platsen där flygplanet kraschade. Borgmästaren har pratat med Andreas Lubitz pappa och säger att han är helt förstörd och tyngd av sorg över vad som hänt – både att hans son dött och att han med mening kan ha dödat alla i flygplanet.

– Han (pappan, red.anm.) är en man vars liv nu ligger i ruiner. Jag kände väldigt mycket med honom när han uttryckte alla sina känslor. Jag har stor respekt för den här mannen som utan egen inblandning står mitt i en tragedi han inte ville se, säger Bartolini.

Utmattningssyndrom

Flera bevis på att Andreas Lubitz psykiska hälsa inte var bra ska ha hittats i hans lägenhet, uppger den tyska tidningen Die Welt. De har pratat med en av utredarna i Düsseldorfpolisens utredningsgrupp ”Alperna” som säger att man hittat tydliga tecken på att han har lidit av ”en allvarlig psykosomatisk sjukdom”, skriver tidningen. Det innebär att hans psykiska mående också påverkat hans fysiska mående.

Utredaren berättar för Die Welt att man också har hittat en rad olika läkemedel som används för behandling av psykisk sjukdom och att man hittat personliga anteckningar.där det framgår att Andreas Lubitz ska ha lidit av utmattningssyndrom och av svår depression.

Kan vara synproblem

Enligt källor till New York Times kan den psykosomatiska sjukdomen vara synproblem.

Två personer med insyn i utredningen säger till tidningen att Andreas Lubitz ska ha sökt vård för problem med synen och att polisen utreder om det hänger ihop med hans psykiska ohälsa.

Enligt tyska tidningar ska det ha handlat om så kallad dimsyn eller synrubbningar.

Att ha problem med synen kan vara ödesdigert för en pilot eftersom man bör ha fullgod syn eller ett sådant enkelt synfel att det går att åtgärda med glasögon för att få bli pilot. Därmed skulle ett synproblem kunna innebära att en pilot måste sluta sitt arbete eller i alla fall tillfälligt sluta att flyga.

Inget missbruk

Några tecken på att han skulle ha missbrukat den medicin som hittades i lägenheten finns inte, säger utredaren till Die Welt.

ARTIKELN HANDLAR OM