Regeringen

Regeringen vill sänka rotavdraget

Av: 

Niklas Eriksson

TT

NYHETER

Nu kan det bli dyrare att renovera hemma.

Regeringen förbereder för en sänkning av rotavdraget från årsskiftet.

– Kostnaden av rotavdraget har ökat för skattebetalarna, enligt de senaste prognoserna med två miljarder bara under 2014, säger finansminister Magdalena Andersson (S) till TV4 Nyheterna.

Regeringen förbereder nu för en sänkning av rotavdraget – från 50 procent i dag till 30 procent. En ombyggnad för 10 000 kronor skulle då bli 2 000 kronor dyrare jämfört med de nuvarande reglerna, skriver TT.

Enligt finansminister Magdalena Andersson beror det på att avdraget kostar för mycket.

– Enligt prognosen nu har kostnaden ökat med två miljarder bara för 2014, säger hon till TV4.

Annie Lööf rasar

Regeringens syfte med att sänka rot-avdraget är att pengarna som de ska få in – sex miljarder – i stället ska användas till att bygga bostäder.

En rejäl vändning från hur det lät för ett drygt år sedan då statsminister Stefan Löfven sa att rot-avdraget skulle lämnas oförändrat om partiet kom till makten.

– Vi har sagt att vi behåller rotavdragen, vi ändrar inte på dem, sa han då.

Förslaget är tänkt att läggas i höstbudgeten när det varit ute på remiss.

Centerledaren Annie Lööf kallar förslaget för ett svek:

– Rotavdraget har skapat tusentals jobb och gjort svarta jobb vita. Det är en mycket lyckad reform. Nu riskerar tusentals jobb att bli svarta igen, säger Lööf i en kommentar.

– När vänsterregeringen höjer skatten riskerar man att slå undan benen på mängder av de småföretag som skapar jobben. Socialdemokraterna lanserar därmed en ny skatteväxling - de tar från byggarbetare och ger subventioner till byggbolagen.

M: Löftesbrott

Allianskollegorna i M går också till attack mot förslaget:

– Det är ett svek och ett stort löftesbrott. Stefan Löfven sade tydligt innan valet att rotavdraget skulle vara oförändrat, säger Niklas Wykman, skattepolitisk talesperson för Moderaterna, till TT.

Magdalena Andersson säger att rotavdraget är kvar och att debatten om svek hade uppstått om de inte agerat också.

– Jag tror att vi skulle få se en svekdebatt om vi inte ser det faktum att rotavdraget blir dyrare för skattebetalarna och inte gör något åt det, säger Magdalena Andersson till TV4.

Hon får stöd av Vänsterpartiet som välkomnar sänkningen.

”För vår del verkar det rimligt att dessa pengar används till nyinvesteringar i byggande av hyresrätter och till upprustning av miljonprogrammen”, skriver partiets ekonomiskpolitiska talesperson Ulla Andersson enligt TT.

ANNONS

Stoppa myggen i sommar! Nu är det SPECIALPRIS på myggmedel!

Extern länk från Apohem

Köp här!

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Regeringen

ÄMNEN I ARTIKELN

Regeringen

Magdalena Andersson

Annie Lööf