Svensk döms för knivdåd i Thailand

Publicerad 2015-03-21

Nyzeeländsk man dog efter bråk om hund

Svensken misstänktes för att ha dödat en nyzeeländsk man på en bar i Thailand 2012.

Senare lyckades han fly landet.

Först nu har han dömts – i Sverige.

Bråket mellan de två männen på en bar i Pattaya i Thailand i augusti 2012 ska ha handlat om en hund. Enligt misstankarna ska svensken, i dag 42 år gammal, ha gått hem och hämtat en kniv för att sedan återvända till baren och attackera den 43-årige nyzeeländaren. Den senare av dem dödades med flera knivhugg.

Greps efter två år på flykt

Svensken greps och anhölls misstänkt för mord, men kom senare att släppas mot borgen. Under oklara omständigheter fick svensken också tillbaka sitt pass, trots att misstankarna kvarstod, och flydde landet.

Men rättvisan kom ikapp honom.

I augusti i fjol – efter nästan två år på flykt – greps 43-åringen i Sverige.

Nu har han dömts i Nacka tingsrätt.

Kritiserar utredningen

Men enligt Gotlands Allehanda och Gotlands Tidningar döms 43-åringen inte för mord. I stället får han ett år och sex månaders fängelse för grov misshandel och vållande till annans död. Han ska också betala skadestånd till nyzeeländarens anhöriga.

I domen riktas kritik mot den thailändska utredningen eftersom man menar att den varit både bristfällig, felaktig och oklar. Thailändsk polis ska bland annat inte ha gjort någon brottsplatsundersökning och det misstänkta mordvapnet, en kniv, ska ha försvunnit i samband med en renovering i ett arkiv där den förvarades.

Rätten menar att utredningen är så bristfällig att den inte kan ligga till grund för en morddom, skriver Hela Gotland.

Följ ämnen i artikeln