Valprognosen: Feministiskt initiativ kan bli vågmästare

avGustaf Tronarp

Publicerad:
Uppdaterad:

"Det ser ut som att de rödgröna håller på att vinna."

De rödgröna vinner valet, och Feministiskt initiativ kan bli vågmästare. Moderaterna gör ett riktigt katastrofval.

Det är resultatet av Expressen/Demoskops valprognos.

– Jag är inte förvånad, säger Fi:s Gudrun Schyman till Aftonbladet, som höll homeparty på Södermalm i Stockholm samtidigt som riksdagspartiernas ledare laddade för den stora slutdebatten i SVT.

Med bara drygt två dygn kvar till vallokalerna stänger ser det ut som att de rödgröna kommer att gå segrande ur valstriden.

Enligt valprognosen från Expressen/Demoskop behåller de rödgröna försprånget till Alliansen på omkring 7,5 procentenheter.

– Det ser ut som att de rödgröna håller på att vinna och bildar en minoritetsregering, säger professor Leif Lewin till Expressen.

Fi kan få vågmästarroll

Enligt valprognosen kan Feministiskt initiativ, med Gudrun Schyman i spetsen, bli vågmästare.

– Jag tycker att det är jätteroligt, men jag kan ärligt säga att jag inte är särskilt förvånad. Det är det här vi känner av, med ökat stöd och ökad aktivism, säger Gudrun Schyman, talesperson för Feministiskt initiativ.

Feministiskt initiativ har uttalat att partiet kommer att stödja en regering med Stefan Löfven som statsminister.

– Vi stödjer ett regeringsskifte. S, MP och V har större ambitioner när det gäller jämställdhet och diskriminering, säger Gudrun Schyman.
Hon öppnar också för samarbeten över blockgränsen.

– Det finns också borgliga partier vi kan tänka oss att stödja. Vi kan tänka oss olika samarbetsfrågor, Folkpartiet har exempelvis inte fått stöd för förändringen av föräldraförsäkringen i Alliansen, säger hon.

Samtidigt som ledarna för riksdagspartierna tog sig till SVT-huset för den stora slutdebatten höll Gudrun Schyman homeparty i Vitabergsparken på Södermalm i Stockholm.

– Jag varvar torgmöten och homepartyn. Vi arbetar vidare ända fram till att vallokalerna stänger. Det är ideella krafter, gediget fotarbete och mun mot mun-metoden.

"Inom felmarginalen"

Fi får 3,9 procent av väljarstödet i undersökningen, och hamnar då alltså precis under riksdagsspärren på 4 procent. Avståndet till spärren är dock så litet att det ryms inom den statistiska felmarginalen.

– Det ligger inom felmarginalen att de kommer in, men det mest sannolika är att de inte kommer in, säger Peter Santesson, analyschef på Demoskop, till Aftonbladet.

Även i slutmätningen från DN/Ipsos blir de rödgröna valets segrare. Men valnatten kan utveckla sig till en superrysare. Enligt DN/Ipsos är Alliansen nu 0,7 procentenheter större än S och MP. Det skulle ge Vänsterpartiet en nyckelroll i regeringsbildningen.

I den mätningen missar Feministiskt initiativ riksdagen och stannar på 3,6 procent. Bara 30 000 röster fattas dock för att ta Fi till riksdagen.

– Lyckas Gudrun Schyman bra i spurten kan det bli en rödgrönrosa majoritet, säger Ipsos opinionschef David Ahlin till DN.

Svagt för de stora

För de två största partierna är dock mätningen en riktig kalldusch. Socialdemokraterna hamnar på 29,2 procent, något lägre än när Stefan Löfven tog över efter Håkan Juholt.

– Det är en opinionsmätning, och de olika mätningarna har gett väldigt olika resultat. Vi känner vind i ryggen och det är positiv stämning när vi är ute och kampanjar, säger Carin Jämtin, Socialdemokraternas partisekreterare.

Moderaterna ser ut att bli valets stora förlorare. Enligt Demoskops mätning stannar partiet på 20,9 procent. Om siffrorna står sig är det M:s sämsta resultat sedan 2002.

I ett sms till Aftonbladet skriver Moderaternas partisekreterare Kent Persson:

"Det blir två spännande dagar där Alliansen står mot tre rödgröna partier som verkar helt osynkade. Eftersom så många väljare är osäkra och de rödgröna är så splittrade så tror vi att det finns goda chanser att göra ett ryck i helgen."

Professorn Leif Lewin tror att Moderatledaren Fredrik Reinfeldt avgår om Demoskop-resultatet visar sig stämma.

– Jag håller det för ganska troligt, säger han till Expressen.

Stor mätning

Kampen om att bli tredje största parti är hård mellan Sverigedemokraterna och Miljöpartiet. Enligt mätningen är det Sverigedemokraterna som vinner den striden. SD får 10,2 procent mot MP:s 9,7 procent.

Prognosen från Demoskop bygger på 2 001 svar, omkring dubbelt så många som en vanlig opinionsundersökning.

Enligt Expressen har den tidigare stämt mycket bra med det faktiska valresultatet.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM