Professor: "Ett klart rasistiskt uttalande"

Av: Lisa Röstlund

Publicerad:
Uppdaterad:
Christoffer Dulny, förstanamn på Sverigedemokraternas lista i Stockholm.
Foto: TT
Christoffer Dulny, förstanamn på Sverigedemokraternas lista i Stockholm.

SD har infört nolltolerans mot rasism.

Mikael Hjerm, professor i sociologi vid Umeå universitet, konsterar att SD-toppen Christoffer Dulny uttrycker sig "fruktansvärt" och klart rasistiskt.

– Men det är inte konstigt. Sverigedemokraterna är i grunden ett rasistiskt parti, säger Hjerm till Aftonbladet.

2012 förklarade SD-ledaren Jimmie Åkesson nolltolerans mot "extremister, rättshaverister och rasister”.

Sedan dess har flera företrädare fått lämna partiet och avträtt sina uppdrag – senast i fredags Catharina Strandqvist, förstanamn i Halmstad, som fotograferats iförd hakkorsarmbindel.

"Fruktansvärt uttalande"

Nu avslöjar Expressen och Researchgruppen att SD Stockholms förstanamn Christoffer Dulny anonymt skrivit en mängd hatiska inlägg på diverse sajter som Avpixlat. Bland annat har han skrivit att "araber har våldsammare gener".

Professor Mikael Hjerm vid Umeå universitet, är inte särskilt förvånad över avslöjandet.

– Det är klart att det här är ett rasistiskt uttalande. Det är ett fruktansvärt uttalande. Men det är ingen slump att den här typen av uttalande kommer från företrädare inom Sverigedemokraterna och inget annat parti.

Nolltolerans mot rasister är enligt Hjerm något som pågår utåt. Internt fortsätter Sverigedemokraterna vara det parti som föddes ur Bevara Sverige Svenskt-rörelsen på 1980-talet.

"Hela grunden för partiet"

– Sverigedemokraterna är i grunden ett rasistiskt parti. Det är hela grunden för partiet – inte bara att minska invandringen, vilket förvisso är viktigt. Även om partiet försöker städa till sig själva för att utåt framstå som ett smått invandringsfientligt, populistiskt parti så är SD rasistiskt, det är hela poängen. Idén inom SD om ett folk - en nation, delar de med andra nationalistiska partier i Europa. "Sverige åt svenskarna. Tyskland åt tyskarna" och så vidare.

Enligt Hjerm betyder detta dock inte att alla som röstar på SD är rasister.

– Det är viktigt att skilja på.

Skrattar åt resonemanget

Jan Hjärpe, professor emeritus i islamologi, skrattar bokstavligen åt resonemanget om araber.

– Det hela är fullkomligt absurt. Dels är en människas genuppsättning oerhört komplex och alltid individuell. Egenskaper som är lika inom grupper har att göra med kulturella faktorer.

– Dels är det problematiskt att tala om araber som en genetisk grupp. Araber är människor som tillhör en språkgrupp, med rötter på arabiska halvön och som spritt sig över stora delar av världen. Det finns nog ingen genetisk blandning som inte ingår i gruppen araber.

Tobias Hübinette, forskare på stiftelsen Mångkulturellt centrum utanför Stockholm, säger till Aftonbladet om Dulny:

– Han pratar utifrån en rasföreställning om att vissa grupper, minoriteter om vi talar om Sverige, har vissa nedärvda egenskaper som finns i deras.

– Att han skriver så här och har den position han har inom partiet är allvarligt. Det säger att många inom det här partiet i ledande position verkar dela den här typen av föreställningar.

Publicerad: