Valåret 2014

United Minds: Alliansen lyfter med Annie Lööf

Av: 

Josefin Westin

Martin Nilsson

NYHETER

Gapet mellan blocken har mer än halverats – på bara tre dagar.

I nya Aftonbladet/United Minds skiljer det nu bara 4,2 procent.

– Socialdemokraterna kan inte vara lika säkra på en valseger som tidigare, säger analytikern Felix Åberg.

I nya Aftonbladet/United Minds minskar gapet mellan Alliansen och de rödgröna till rekordlåg nivå. ­Inte sedan november 2012 har avståndet varit så litet.

Jämfört med senaste mätningen från i lördags har gapet mer än halverats från 9 procent till 4,2 på bara tre dagar.

– Jag blev minst sagt förvånad. Även om mycket har talat för att gapet skulle krympa hade jag inte väntat mig en riktigt så stor rörelse. Det här resultatet innebär att Socialdemokraterna inte kan vara riktigt ­lika säkra på en valseger som tidigare, säger Felix Åberg, analytiker på United Minds.

Både Sifos opinionsmätning från i helgen och Novus från i går visar på liknande resultat med gap på 4,5 procentenheter respektive 5.

Bra i debatterna

Det beror på att de mindre Allianspartierna går framåt. Folkpartiet och Kristdemokraterna ökar - något de enligt Felix Åberg brukar göra i valrörelser – men framför allt Centerpartiet tar ett skutt uppåt med 1,9 procentenheter.

Förklaringen tros vara en Annie Lööf-effekt.

– Annie Lööf har gjort bra debatter och gjorde även bra ifrån sig i partiledarutfrågningen i SVT, säger Åberg.

Centerpartiet har även märkt att väljarna har visat stort intresse för partiets huvudfrågor, småföretagarna och landsbygden.

– Det är givetvis glädjande, men det är på valdagen som det avgörs. Nu handlar det om att fortsätta att prata om våra hjärtefrågor: maten, jobben, miljön och landsbygden för att få ett riktigt bra resultat på valnatten. Vi kan visa upp tydliga resultat och vi vill också fortsätta den vägen framåt, säger Annie Lööf om de nya siffrorna i Aftonbladet/United Minds.

Samtidigt backar samtliga av de rödgröna partierna, Socialdemokraterna med 0,9 procentenheter.

”Det här visar att valet kommer bli mycket jämnt. Det kan handla om enstaka röster om Sverige ska få en stark ny regering med Stefan Löfven som statsminister”, säger partisekreterare Carin Jämtin (S) i en skriftlig kommentar.

Hon vill dock inte svara på några följdfrågor.

För bara några dagar sedan var det tvärtom och Moderaternas partisekreterare som inte svarade på följdfrågor.

Det rödgröna blocket har trots sin ledning ingen egen majoritet om det vore val i dag.

”Ett skämt”

Miljöpartiet är det parti som backar mest i Aftonbladet/Uniteds Minds, med 1,3 procentenheter.

– Det där är opinionsundersökningar, jag är intresserad av valresultat. Och jag är intresserad av ett resultat som tydligt visar att vi kan byta regering till ett betydligt mer klimat- och ­miljövänligt alternativ, som inte gör sig beroende av SD, säger språkröret Åsa Romson om partiets ras.

Hon kallar Alliansens och Centerpartiets klimatpolitik för ”ett skämt”.

– Det har stått still under Alliansen. Miljörörelsen kallar det här för förlorade år. Så kan vi inte ha det med miljöfrågan, den är alldeles för viktig för våra barn.

SD backar lite

Samtidigt har Alliansen fått segervittring. Kent Persson, Moderaternas partisekreterare, gläds åt mätningen.

– Det här visar att gapet minskar rätt kraftigt och snabbt. Med det här tempot kommer vi att vinna valet, säger han och fortsätter:

– Vi känner att vi har medvind. Nu handlar det om att också få Moderaterna att dra sitt strå till stacken. Vi ska plocka de sista väljarna och jag är över­tygad om att vi kommer att göra det.

Under riksdagsspärren börjar dock Feministiskt initiativ att jobba sig uppåt och hamnar på 3,4 procent i mätningen. Det är det högsta resultatet sedan mitten av augusti.

– Det är nära riksdagsspärren. Om partiet skulle klättra 0,6 procentenheter till och komma med i riksdagen skulle vi se en helt ­annan storlek på gapet, ­säger Felix Åberg.

ANNONS

Se över ditt elavtal när priserna rusar! Jämför och hitta det bästa elavtalet för dig.

Extern länk från Compricer

Jämför nu!

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Valåret 2014

ÄMNEN I ARTIKELN

Valåret 2014