Reinfeldt: Sverige behöver invandring

Fredrik Reinfeldt.
Fredrik Reinfeldt.

Fredrik Reinfeldt har varit i princip osynlig sedan valnatten.

I en intervju med danska Politiken ger han sin syn på flyktingdebatten - och ber återigen svenska folket att öppna sina hjärtan.

– Jag flyger ofta över den svenska landsbygden. Det finns oändliga fält och skogar. Den som hävdar att landet är fullt måste visa var det är fullt, säger han till tidningen.

Den tidigare statsministern Fredrik Reinfeldts (M) framträdanden har varit mycket sporadiska sedan han meddelade sin avgång på valnatten.

I en intervju med den danska tidningen Politiken ger han nu sin syn på det politiska läget. Intervjun kretsar kring migration - och Fredrik Reinfeldt upprepar sin vision om Sverige som ett multikulturellt land, med exempelvis USA som förebild.

– Med det vill jag säga att några av våra mest välutvecklade och bästa ekonomier ofta varit länder som tidigt har varit öppna för invandring och för att människor ska kunna komma från olika delar av världen, säger han till tidningen.

Kommer aldrig samarbeta med SD

Fredrik Reinfeldt betonar att svensk borgerlighet ligger mycket långt ifrån Sverigedemokraterna, som han menar är ett enfrågeparti med det enda syftet att minska invandringen. Reinfeldt säger att det aldrig kommer bli aktuellt för Alliansen att inleda något samarbete med ett sådant parti.

Tidningen konstaterar att Sverige är det EU-land som tar emot flest asylsökande och flyktingar, per invånare räknat. Enligt Fredrik Reinfeldt är det uppenbart att andra länder inte tar sitt ansvar - samtidigt vänder han sig mot dem som tycker att Sverige inte kan ta emot fler.

– Är Sverige fullt? Är Norden fullt? Är vi för många människor? Vi är 25 miljoner människor som bor i Norden. Jag flyger ofta runt över den svenska landsbygden. Det vill jag råda fler att göra. Det finns oändliga fält och skogar. Det finns så mycket plats man kan tänka sig. Den som hävdar att landet är fullt måste visa var det är fullt, säger han till Politiken.

Måste få fler i arbete

Fredrik Reinfeldt utvecklar även varför han höll sitt "öppna era hjärtan"-tal under valrörelsen. Han säger att det handlar om att stå upp för den svenska traditionen när världen befinner sig i en orolig tid.

För att integrationen ska fungera krävs jobb och bostäder, säger Reinfeldt.

– Vi har 300 000 som fått jobb medan jag var statsminister. Många av dem som fick jobb var utlandsföda.

– För mig handlar ordet "tillräckligt" om praktiska, politiska hinder, som ska lösas. Vi kan inte landa i ett tankemönster om att vi är för många människor. För det håller jag inte med om. Utmaningen för de flesta länder, också de nordiska, är att få in fler i arbetsför ålder, säger han till tidningen.

Fotnot: Intervjun gjordes i slutet av november, innan SD fällde regeringens budget.

SD: Häpnadsväckande brist på förståelse

SD:s vikarierande partiledare Mattias Karlsson säger till Aftonbladet.

– Reinfeldt uppvisar  en häpnadsväckande brist på förståelse kring vad problemen med massinvandringen egentligen handlar om. Såvida inte Reinfeldt menar att nyanlända invandrare skall bo i en skog och vara utlämnande till sig själva, så måste vi ordna fram bostäder, infrastruktur, arbeten, utbildningsplatser, språkkurser, välfärd etc.

– Vi måste också undvika allvarliga kulturkrockar och säkra de
grundvärderingar och den sammanhållning som det svenska samhället är byggt på och det klarar vi inte i nuläget

Publisert: