Hotell i Luleå nya uppgift: Sexspioner

avJosefin Westin

Foto: COLOURBOX

Hotellpersonalen i Luleå har fått en ny arbetsuppgift – sexspaning.

De ska hjälpa Norrbottenspolisen att slå till mot sexhandel och ta köparna på bar gärning, rapporterar P4 Norrbotten.

– Det är det slutgiltiga syftet, säger Patrik Ström, biträdande utredningschef vid Norrbottenspolisen.

Enligt polisen i Norrbotten används hotellen i länen som bas för prostitution men även människohandel.

Därför har nu personal vid flera hotell i Luleå fått utbildning i att kunna upptäcka sexhandeln – allt för att polisen ska kunna slå till och ta köparna på bar gärning, skriver P4 Norrbotten.

– Det är det slutgiltiga syftet, säger Patrik Ström, biträdande utredningschef vid polisen i Luleå-Bodenområdet, till P4 Norrbotten.

”Mer uppmärksam”

Om polisen fattar misstanke om brott kan myndigheten göra en husrannsakan och gå in i utrymmen för att uppdaga brotten.

Metoden används sedan tidigare av Citypolisens prostitutionsgrupp i Stockholm för att gripa sexköparna på hotell på bar gärning och på lång sikt motverka prostitution och människohandel.

– Det har gjort att personalen är mer uppmärksam och kan lämna tips till polisen, säger Eive Stenvall, direktör vid Quality hotell, till P4 Norrbotten.

Hoppas på gripanden

Hotellpersonalen tittar efter onormal trafik upp till rummen eller ut från rummen, om gästerna inte vill ha städning på rummen eller går ut därifrån.

Hur omfattande sexhandeln är i Norrbotten är ännu inte kartlagt. Däremot har polisen regelbundet fått in tips, enligt P4 Norrbotten.

– Det händer några gånger per år. De sista åren har de främst kommit från hotell som hör av sig, men även fastighetsägare eller boende i flerfamiljsfastigheter som hört av sig, säger Per-Olov Andersson, förundersökningsledare vid polisen.

Polisen hoppas att insatsen ska leda till fler gripanden och åtal och slutligen fällande av sexhandelsbrott.