Nyheter

Hemligt möte om resefusket

Av: 

Richard Aschberg

NYHETER

Flera poliser riskerar anmälan efter Aftonbladets avslöjande

I morgon träffas topparna inom polisen i Stockholm för ett ledningsmöte.

– Vi kommer diskutera det här och sen har vi bestämt att gå ut med någon form information till våra medarbetare, säger personalchefen Christer Birgersson.

En mängd poliser utnyttjar sina tjänstekort för privata resor med kollektivtrafiken.

Det strider både mot Stockholmspolisens och SL:s regler och är dessutom något som Skatteverket anser ska förmånsbeskattas.

Stockholmspolisens förbud mot privatresande på tjänstekortet är reglerat i ett tjänstemeddelande och samma regler gäller hos SL enligt Jesper Pettersson på landstingets trafikförvaltning.

Det är bara poliser i tjänst som får resa gratis hos SL enligt bolagets regler. Antingen ska de bära uniform eller om de är civilklädda så ska de uppvisa polisbrickan.

Kommer vidta åtgärder

Aftonbladets avslöjande hamnar nu på polisledningens bord. Tanken är att det hela ska diskuteras och att man ska vidta åtgärder för att effektivt stoppa resefusket.

Ny information kommer att gå ut till alla medarbetare om vad som gäller internt.

Parallellt med detta så kommer polisledningen också att vidta åtgärder mot eventuella polismän som misstänks ha fuskat.

– Då kommer vi lämna in formella anmälningar till IU, interna utredningar vid Rikspolisstyrelsen, säger Christer Birgersson.

Vad kan det leda till?

– Det skulle kunna bli ett brottmål eller någon form av disciplinpåföljd.

Polisens anvarsnämnd, Pan, har gett poliser som använt sin polisbricka en enda gång för att komma in på nöjelokaler varningar eller löneavdrag. Här kan det handla om ett användande som motsvarar 12 månadskort, alltså 9480 kronor per polisman och år.

ANNONS

Hemmatest Covid-19 Antigentest finns nu i lager med SNABB leverans.

Extern länk från Quicktest

Köp här

Publisert: