Skjuten imam vid medvetande

NYHETER

Den uzbekiske regimkritiker som 2012 föll i koma efter ett mordförsök i Jämtland har vaknat.

Samtidigt anklagar den gömda familjen polisen för bristande skydd och en avstannad utredning.

– Vi har gott hopp om att kunna hitta honom, säger åklagare Krister Petersson om den misstänkte skytten.

– Hälsotillståndet förbättras dag för dag för min pappa, men det går väldigt långsamt och han kommer att vara väldigt beroende av vård framöver också, säger David Nazarov, son till den skjutne uzbekiske religiöse ledaren Obid Nazarov.

Regimkritikern Obid Nazarov sköts i huvudet i jämtländska Strömsund i februari 2012. Utrikesminister Carl Bildt kallade det på sin blogg "häpnadsväckande" att "en person som beviljats flyktingstatus av FN inte får ett tillräckligt gott skydd i det land som åtagit sig att erbjuda detta skydd".

Läkare överraskade

Enligt sonen lever Obid Nazarov, som ännu inte kunnat höras av polis, fortfarande under dödshot och familjen ska ha tvingats att bryta kontakten med släkt och vänner. David Nazarov är skarpt kritisk mot att familjen, enligt honom, står utan polisskydd och att inget händer i utredningen.

– Vi får hela tiden uppgifter om att de som genomförde attentatet inte är nöjda. Vi känner inte längre att vi har en fristad i Sverige. Det är som när vi bodde i Uzbekistan.

Den uzbekiska säkerhetstjänsten hotade enligt David Nazarov senast för några månader sedan familjen, via anhöriga i hemlandet, sedan han medverkat i en al-Jazira-dokumentär.

Skytten söks fortfarande

Sirpa Franzén, presschef vid Säpo, säger att man aldrig uttalar sig om hotbilden mot enskilda individer eller grupper, eller om det eventuella skydd som den lokala polismyndigheten står för.

– Då skulle vi avslöja hur vi arbetar eller vad vi fokuserar på vilket skulle kunna utsätta enskilda personer eller grupper för risk, säger hon.

När det gäller kritiken mot tidigare bristande skydd säger hon att det, enligt Säpos bedömning, inte fanns några konkreta hot som antydde vad som höll på att hända Obid Nazarov.

Sedan i maj 2012 är mannen som misstänks för att ha skjutit Nazarov häktad i sin frånvaro för mordförsök. På hösten kom uppgifter om att han gripits i Ryssland, men de svenska utredarna fick aldrig bekräftat att så var fallet.

"Vi är vid gott mod"

Åklagaren Krister Petersson vid Internationella åklagarkammaren känner inte till att Obid Nazarov återfått medvetandet när Aftonbladet når honom.

– Jag får kolla om det stämmer och om han är i hörbart skick. Det är intressant men jag vill inte dra för stora växlar, säger han.

Utredningen fortsätter och han ser en möjlighet att den misstänkte skytten ska kunna gripas.

– Det finns väl i alla fall trådar att dra i. Än så länge är vi vid gott mod, säger Krister Petersson.

Innan året är slut hoppas han på att ha fått en indikation på om mannen kommer att hittas eller inte.

Tingsrättens senaste dokument i ärendet är protokollet från häktningsförhandlingen.