"Vi vet att åtminstone 26 hus är totalt nerbrunna"

NYHETER

Runt 1000 personer har evakuerats – 500 har fortfarande inte fått komma hem

1 av 2

Cirka 1000 personer har fått lämna sina hem med anledning av branden i Västmanland. Av dessa har ungefär hälften fått återvända hem.

När de resterande 500 personer som fortfarande är evakuerade får komma hem är oklart.

– Det viktigaste är att det är säkert i området, säger Ulf Palm, tjänstgörande pressinformatör vid branden i Västmanland, till Aftonbladet.

Totalt har omkring 1000 personer evakuerats från sina hem på grund av skogsbranden i Västmanland. De områden som har haft flest antal evakuerade människor är Ängelsberg, Virsbo och Ramnäs, som ligger på den västra sidan av brandområdet. Dessa områden är inte längre evakuerade.

Hur många fastigheter som har brunnit upp är oklart.

”Svårt att veta”

– Det är ingen som riktigt vet ännu hur många fastigheter som fanns inom området, för att det är så stort. Det kan vara allt från lador till bostadshus, säger Ulf Palm, tjänstgörande pressinformatör vid branden i Västmanland, till Aftonbladet och fortsätter:

– Vi vet att det är åtminstone 26 hus som är totalt nerbrunna, men det kan ha kommit nya uppgifter. Husen kan vara en vedbod eller en lada eller så.

Han berättar att det inom det stora brandområdet finns 228 fastighetsägare. Men vad som räknas som fastighet är inte självklart. Det behöver nämligen inte vara ett hus – en fastighet kan lika gärna vara en obebyggd tomt, en så kallad tomtfastighet.

– Det är jättesvårt att veta hur många som har evakuerats. Många har varit spontanevakuerade, alltså att de lämnade sina hus och åkte till släktingar eller vänner. Men man har sagt att det finns något slags uppskattning och det är att cirka 1000 personer har evakuerats. Av dem är ungefär hälften fortfarande evakuerade, säger Ulf Palm.

Risker i området

De områden som fortfarande är evakuerade är bland annat Hästbäck, Stabäck och Svartvik, där det enligt Ulf Palm finns väldigt många skadade hus.

– Uppgifterna är inte helt säkra, för det finns så himla många hus. Det är ett jätteområde. Där många hus ligger finns det fortfarande risker i området. Träd kan falla eftersom rötterna kan vara avbrända och så, säger han.

Ungefär hälften av de evakuerade, det vill säga runt 500 personer, har alltså fått komma tillbaka till sina hem. När de resterande cirka 500 människor som fortfarande är evakuerade får komma hem igen går inte att svara på, menar Ulf Palm.

”Farligt för allmänheten”

– Nya områden där evakueringen släpps kommer löpande. Det viktigaste är att det är säkert i området, så att det går att ta sig till och från området. Det finns inget värde i att hålla människor borta längre än vad som är absolut nödvändigt, säger han.

Många vägar i de områden som har brunnit har blivit skadade. De har bland annat blivit sönderkörda av tunga fordon som har åkt fram och tillbaka i och med branden.

– I en del områden har vi mycket aktivitet och många räddningsfordon som kör. Det är farligt för allmänheten att vistas där. Det är mycket fordon i rörelse, säger Ulf Palm och fortsätter:

– Det har varit väldigt mycket trafik där, plus en brand på köpet. Det kommer att ta lång tid att återställa. Kan man inte köra på vägen så kan man inte.