Nyheter

Minister: ”Barn levande begravda i massgravar”

Av: 

Björn Barr

Ulrica Andersson

NYHETER

Minst 500 jezidier uppges ha dödats av IS.

En del av dem har begravts levande i massgravar, enligt en irakisk minister.

Samtidigt har kurdiska styrkor under dagen tagit tillbaka kontrollen över två byar i Irak från IS.

30 000 familjer strandsattes på Sinjarberget i norra Irak när Islamiska staten, IS, tog kontroll över området.

De strandsatta tillhör minoritetsgruppen jezidier. Islamiska staten har krävt av jezidierna – de tillhör religionen jezidism, som baseras på zoroastrianism – att de ska konvertera eller dö.

Tidigare i veckan bedömde FN situationen för de strandsatta på Sinjarberget som en humanitär katastrof med brist på mat, vatten och medicin.

Uppgifter om 500 döda

Nu kommer uppgifter om att minst 500 jezidier har dödats av IS. Reuters hänvisar till en telefonintervju som gjordes med irakiska människorättsministern Mohammed Shia al-Sudani på söndagen. Kropparna ska ha lagts i massgravar. Några av offren, däribland barn, ska ha begravts levande, enligt al-Sudani.

Omkring 300 kvinnor har dessutom tagits till fånga som slavar, enligt al-Sudani.

– Vi har slående bevis från jezidierna som flytt från Sinjar och några som kom undan döden, även bilder från brottsplatser som otvetydigt visar att ligorna från IS har avrättat minst 500 jezidier efter att ha erövrat Sinjar, säger han till Reuters.

Ingen annan har hittills bekräftat uppgifterna, enligt NRK. Men liknande påståenden cirkulerar i den kurdiska huvudstaden Arbil dit många har flytt från IS.

Tog tillbaka två byar

Minst 20 000 jezidier har räddats från Sinjarberget. De har lyckats fly tillbaka till den kurdiska regionen i norra Irak via Syrien. Det förklarar Vian Dakhil, jezidier och medlem av kurdiska regionala regeringen, för AFP.

Under söndagen har också kurdiska styrkor tagit tillbaka kontrollen över två byar i närheten av Irbil i Irak. Det är den kurdiska Peshmergamilisens första militära framgång efter veckor av reträtter. Orsaken tros vara USA:s bombningar i området.

För att kunna fortsätta med den militära kampanjen krävs det dock att omvärlden ställer upp.

– Vi ber inte våra vänner att de ska skicka sina söner för att slåss i vårt ställe. Det vi ber om är att våra vänner stödjer oss och förser oss med tung beväpning så att vi kan slåss mot terroristerna, säger Massoud Berzani, president i den halvautonoma regionen Kurdistan, enligt AP.

ANNONS

Mumin-muggarna för 2022 är här! Förboka dem hos Cervera redan nu!

Extern länk från Cervera

Läs mer och köp här!

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter