Studie bevisar: Du kan inte skylla på fyllan

NYHETER

Nu kan du inte längre skylla på fylla.

Allt du säger och gör i ruset gäller – alkoholen gör bara att du bryr dig mindre.

In vino veritas – på fyllan är vi ärligare och mindre benägna att tänka på konsekvenserna av vårt agerande. Däremot är vi medvetna om vad vi gör.

Det nyktra konstaterandet om alkoholens påverkan på vårt förstånd kommer från en ny amerikansk studie. I studien delades 67 personer upp i tre grupper – en nykter, en berusad och en tredje som inte visste om att de drack alkoholfritt.

Resultatet visar att alkoholen inte påverkar vår förmåga att förstå vad vi gör eller säger, enligt Daily Mail.

Försöksgruppen som var berusad visade sig vara lika medvetna om när de begick ett misstag som de övriga två, men de brydde sig inte lika mycket och kände ingen ånger.

Berusade visade inte samma beteende

Studien lät försökspersonerna genomföra ett ”misstagsbedömningstest”, enligt Daily Mail. I testet var deltagarna från alla tre grupper medvetna om när de begick ett fel, det visade både mätningen av hjärnaktivitet och deltagarnas egen rapportering av gjorda missar.

Skillnaden som forskarna upptäckte var att när de båda nyktra grupperna gjort ett misstag svarade de långsammare på nästa fråga för att inte begå samma fel igen.

Den berusade gruppen däremot visade inte upp samma beteende.

Studien ”Alcohol effects on performance monitoring and adjustment: Affect modulation and impairment of evaluative cognitive control” genomfördes vid Missouriuniversitet.