Valåret 2014

MP-attacken på Lööf: Håller inte miljölöften

Av: 

Josefin Westin

Hanna Olsson Berg

NYHETER

Lööf: De är rädda

Nu går Miljöpartiet till hård attack mot Centerpartiet och anklagar dem för att inte uppfylla sina vallöften. Enligt MP har C genomfört åtta av 57 löften som gäller miljön.

– Jag förstår att Miljöpartiet är stressade, kontrar Annie Lööf (C).

Miljöpartiets dom över Alliansens gamla vallöften på miljöområdet är hård. På en pressträff under fredagen presenterade Miljöpartiet en egen genomgång av vilka klimatlöften Allianspartierna levt upp till 2010-2014. Sämst i klassen blev Centerpartiet, som enligt MP har uppfyllt åtta av 57 vallöften.

– Det här är förklaringen till att Sverige håller på att missa 14 av de 16 miljömål som alla partier är överens om att vi ska nå.

– Det är anledningen till att oron för miljön är så stor, att regeringen inte har genomfört den miljöpolitik de har lovat, säger Gustav Fridolin, språkrör för Miljöpartiet.

Allianslöftena som MP menar inte har uppfyllts gäller bland annat klimatinvesteringar i andra länder och lagstiftning mot kemikalier.

Miljöfrågan var stor i EU-valet och är nu på väg upp som en het valfråga inför riksdagsvalet, enligt flera mätningar. Miljöpartiet gör analysen att det kan ge dem en chans att stjäla alliansväljare inför höstens val.

"MP är fast i vänsterburen"

Men Centerpartiet och Annie Lööf slår tillbaka:

– Jag förstår att Miljöpartiet är stressade över att Centerpartiet både har konkret politik och genomför den i praktiken, säger hon till Aftonbladet.

Hon pekar på att antalet miljöbilar tjugodubblats och vindkraften tiodubblats under Centerpartiets tid i regeringen och att regeringen satsat på hav, biologisk mångfald och att fasa ut gifter i vardagen.

Men det är ändå en kamp mellan partierna?

– Vi är två gröna partier och jag är också glad för att Miljöpartiet också driver på för miljö- och klimatfrågor. Det som skiljer oss åt är att Miljöpartiet är fast i vänsterburen, de är tydligt vänsterparti med höga skatter, minskat företagande och ett hot mot landsbygden.

ANNONS EXTERN LÄNK

Sprid julkänsla med de vackraste julblommorna! Skicka ett blombud med Interflora här!

Interflora

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Valåret 2014

ÄMNEN I ARTIKELN

Valåret 2014